Wat een belachelijke school

      Geen reacties op Wat een belachelijke school

Ik ben over het algemeen een vrij positief persoon, ik zie het glas vaker als half vol dan als half leeg, ik zie zelfs in zware tijden altijd wel iets positiefs maar dat houdt niet in dat ik me niet vreselijk kan ergeren aan dingen of mensen. En vandaag was het weer zo ver, net wakker en dan lees je dit:

“HAARLEM – Het Rudolf Steiner College in Haarlem gaat aangifte doen tegen de tabaksindustrie. Volgens de school zorgt de industrie ervoor dat ‘mensen doodgaan en vermoord worden’, en moet alles op alles gezet worden om tabaksbedrijven te stoppen. Dat meldt het AD.

“We weten allemaal dat roken slecht en verslavend is, en dat mensen er mee beginnen in de puberteit. Daarom vinden wij het als school belangrijk om deze zaak te steunen”, aldus Reckman tegen de krant.”.

Nu heb ik in de tabaksindustrie gewerkt, verdien ik mn geld binnenkort weer met sigaren, maar dat wil niet automatisch zeggen dat ik pro-tabaksindustrie ben. Ik heb een enorme afkeer van sigaretten en shag. Dat is een hele andere tak van tabak dan de sigaren waar ik van hou, dat is als een tray Schultenbrau van de Aldi vergelijken met een Dom Perignon Oenotheque. Als tiener heb ik een jaar sigaretten gerookt, maar wat ben ik blij dat ik op tijd gestopt ben met die bende.

Waarom erger ik me dan aan dit bericht? Allereerst omdat het compleet voorbij gaat aan de eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker. Niemand dwingt je om die sigaretten te kopen en op te roken. Sterker nog, als puber mag je en kan je die sigaretten niet eens kopen, onder de 18 mag je geen sigaretten kopen, winkels die dat toch doen worden zwaar bestraft. Zelfs een keer een foutje is genoeg om bestraf te worden, zo ken ik een winkelier die zijn winkel een week moest sluiten omdat hij een vaste klant, boven de 18, niet op ID controleerde terwijl er een undercover ambtenaar van de NVWA in de winkel was. De winkelier verkocht niets aan een minderjarige, maar omdat hij geen identificatie controleerde omdat hij de klant kon, kreeg hij toch een week sluiting aan de broek. Een winkel in Apeldoorn is zelfs een paar maanden dicht geweest na herhaaldelijke overtredingen, eigen schuld natuurlijk, maar het toont maar aan dat er echt actief wordt gecontroleerd. En als klap op de vuurpijl is een winkelier uit Zeist helemaal met zijn winkel gestopt na een boete die hij kreeg voor de verkoop van filters, puur filters dus geen tabak, aan iemand onder de 18. Dus dat een school, waar het overgrote deel van de leerlingen minderjarig is aangifte doet tegen de tabaksindustrie met als argument “mensen beginnen ermee als puber” is natuurlijk van de zotte, omdat juist de tabaksindustrie vrijwillig met de leeftijdsgrens van 18 is gekomen, een verhoging van twee jaar met de oude grens van 16.

Daarnaast, waar is de eigen verantwoordelijkheid? Zoals ik al schreef, niemand dwingt je om die sigaretten te kopen en op te steken. We weten allemaal dat het slecht voor je is, dat het verslavend is, dat het de kans op hart en vaatziektes en kanker vergroot ** en dat je je longen er mee sloopt. Steek je die peuk toch op, dan is het toch echt je eigen verantwoording. De laatste 10, 15 jaar zie je sowieso een trend dat de eigen verantwoordelijkheid helemaal niet meer bestaat, alles is de schuld van anderen, een zorgwekkende beweging die we moeten omkeren. Leer kinderen weer verantwoording te nemen voor hun daden, dan wordt de wereld een stukje fijner en beter.

Deze klacht van de school valt voor mij te vergelijken met een rijschool die de autofabrikanten aanklaagt vanwege de boetes die zijn (ex)leerlingen krijgen voor te hard rijden, met als argument ‘dan moeten de fabrikanten het maar niet zo verslavend leuk maken om hard over de wegen te scheuren’. Volkomen belachelijk, en ik hoop ook dat deze school de deksel op de neus krijgt. Ik vraag me ook af wat deze school verkoopt in de kantine, vast niet alleen maar een gezonde hap, dus ik hoop ergens dat een obese ex-leerling de school aanklaagt en verantwoordelijk stelt voor de opgelopen diabetes.

** een andere ergernis is de tekstkeuze van de stickers op de verpakking “roken veroorzaakt kanker” is gewoon niet waar, lang niet iedere roker krijgt namelijk kanker, een juiste tekst zou zijn “roken kan kanker veroorzaken”. Het toont juist de welwillendheid van de tabaksindustrie aan dat ze hier nog nooit een zaak van hebben gemaakt, want die winnen ze.

Geef een reactie