Dag speedboot

      Geen reacties op Dag speedboot

Toen ik ruim 4 jaar geleden mijn huis kocht, in het centrum van Wormer met een tuin aan het water was het gelijk duidelijk, ik moet een bootje. Ik bedoel maar, tuin aan het water, rechtstreekse verbinding met het prachtige Zwet, en dan bedoel ik niet het prettige openluchtzwembad maar het meer dat onderdeel is van het natuurgebied Wormer en Jisperveld.

Als tiener was in ’s zomers iedere dag wel op het Zwet te vinden, we hadden een waterfiets, een bootje, surfplanken, een kano en een vlot. Nu moet ik zeggen dat ik de surfplank gebruikte bij het zwemmen, niet om te surfen want het was snel duidelijk dat dat niets voor mij was. Op de plank blijven staan lukte, met mijn evenwicht was weinig mis, maar als ik dan goed stond was de kans groter dat ik achteruit zeilde dan vooruit. En dat is geen metafoor, dat bedoel ik letterlijk zo. Als ze met Ter Land, Ter Zee en In de Lucht  naast de achteruitrij race met Dafjes ook een achteruitzeil wedstrijd met surfplanken hadden gehad, nou dan was ik nu net zo beroemd geweest als Johan Vleminx.

Goed, er kwam een simpele stalen vlet (die is te koop, heb je interesse, stuur mij maar een berichtje) maar dat was niet genoeg. Via marktplaats zag ik een kek klein speedbootje, wel helemaal achter in Friesland, tegen de Waddenzee en op de grens met de provincie Groningen dus ik in een geleende auto en met een geleende trailer die kan op. Mijn eigen auto had geen trekhaak, vandaar. En dan maar terug naar Wormer, voor het eerst met een aanhanger. De volgende ochtend dacht ik de boot te water te laten bij de schans naast de Zwetplassers maar natuurlijk kwam ik vast te zitten met de auto in de modder. En daar begon de ellende pas mee.

Na een paar weken begon de boot water te maken, wat bleek, de lens plug bestond uit een kurk en die was aan het vergaan. Simpele oplossing is dan een nieuwe lens plug in de boot te draaien maar toen kwam de ellende. Geen enkele standaard lens plug paste dus dat was geen oplossing. Tijdelijke oplossingen met kurken en pur schuim waren het ook niet dus de boot heeft meer gezonken aan m’n steiger gelegen dan dat hij heeft gevaren. Eeuwig zonde.

Nu is het tijd om afscheid te nemen, de broer van een vriend werkt met verstandelijk gehandicapten en zijn groep knapt bootjes op voor de verkoop. Zij willen het bootje graag hebben, maar de boot moest dan wel naar een plek gesleept worden waar ze hem kunnen ophalen. En dat heb ik vanmiddag samen met mijn buurmannen Arjen en Sander gedaan.

Eerst hebben we een kleine 5000 liter water uit de boot gepompt, en Sander heeft de levende vissen er uit gehaald met een netje, daarna ben ik op de punt van de boot gaan zitten en heeft Arjen me met zijn boot naar het Zwet gesleept, waarbij het tunneltje aan het eind van de straat nog een groot probleem was. Nu ligt de boot bij de helling, hopelijk wordt hij morgen opgehaald door de broer van m’n maatje, weg is weg. De schade? Een sixpack bier voor de buurman en een nieuwe broek voor mezelf, want ik scheurde mijn broek bij het overstappen van boot naar boot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.