Lekker zwemmen

      Geen reacties op Lekker zwemmen

Mijn eerste ervaring met een zwembad was nou niet zo geweldig, schoolzwemmen bij De Watering. En daar werkte een beul van een bad juf, bijna 40 jaar later weet ik nog precies hoe die heks er uitzag. Klein, dik, lang donker haar en een chagrijnige blik op haar bolle rotkop. Dat k*twijf gooide me keer op keer in het water om me er dan met de haak uit te halen, en me weer in het water te gooien omdat ik bang was om in het water te springen. Mijn buurvrouw zag dat, waarschuwde m’n moeder die de eerste de beste zwemles mee ging en zodra het weer dreigde te gebeuren heeft ze dat monster helemaal stijf gescholden, iets wat m’n moeder, die in de video hier onder samen met m’n zus aan het zwemmen is, normaal nooit doet.

Best traumatisch dus maar gelukkig mocht ik daarna op zwemles bij ons in het dorp, bij Zwembad het Zwet, waar ik binnen een seizoen mijn A diploma haalde. En nu zwem ik weer iedere dag in Het Zwet, met veel plezier.

Mocht je in de Zaanstreek wonen en Zwembad het Zwet niet kennen dan moet je je schamen. Het is een heerlijk bad. Is het modern? Nee, absoluut niet. Het bad is nog bijna precies hetzelfde als toen ik bijna 40 jaar geleden mijn diploma haalde, het enige wat is veranderd is dat de kleedhokjes nu deuren hebben in plaats van de S vorm ingang en het personeel natuurlijk. Badmeester Jan Butter is allang met pensioen, of wellicht zelfs al overleden en anders in ieder geval stokbejaard. Het bad, of beter gezegd, de drie baden zijn echt ouderwets, hoge randen, blauwe tegeltjes maar dat past bij de kneuterige dorpse setting, en dat bedoel ik op een aandoenlijke en positieve manier.

Het complex heeft drie baden, een peuterbadje in een afgelegen hoekje, met een speeltoestel voor de hele kleintjes, een middenbad van 30cm diep dat langzaam afloopt tot iets meer dan een meter. Ideaal voor de iets grotere kinderen, en daar is ook een simpele glijbaan. En dan het 50 meter bad met 6 ruime banen, en een luie trap voor de vaste groep oudere bezoekers die niet meer al te best ter been zijn en last hebben met de normale zwembad trappen. Daarnaast is de zonneweide, aan het open water, echt geweldig, zeker als je zelf geen tuin hebt. Woon je in een flatje in de Zaanstreek, ga dan op een mooie dag eens naar Zwembad het Zwet, lekker genieten van het zonnetje en het bad.

Vorig jaar zwom ik voor het eerst het hele seizoen, van koningsdag tot het eerste weekend van september, en het water wat vaak koud. Ik vroeg de manager Sjaak regelmatig hoe laat Sven Kramer kwam trainen voor de olympische spelen, en vergeleek het springen in het zwembad met wak duiken. Maar dit jaar, onder een nieuwe manager, is het water aanzienlijk warmer. Natuurlijk geen jacuzzi temperaturen, dat zou ook niet fijn zijn, een duik in het water moet verfrissend zijn, maar koud is het absoluut niet meer te noemen. Dus iedere ochtend loop ik, in mijn badjas, van mijn huis naar het zwembad, zo’n 700 meter verderop, zwem een half uurtje tot een uur om vervolgens aan het werk te gaan. Heerlijk. Ik zal het missen en hoop dat er bij mijn nieuwe woning in Singapore een zwembad in de buurt is zodat ik wel dagelijks mijn baantjes kan blijven trekken.

Zoals het water vorig jaar soms voelde:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.