Rode linzensoep

      Geen reacties op Rode linzensoep

Soepen en warme dranken, ik heb er nooit van gehouden, als kind al niet. Als ik al eens een soepje nam, dan was het als ik een kou had gevat, ik loste mijn aspirines er in op maar voor de rest was soep niet aan mij besteed. Medicijnen trouwens ook niet, nu slik ik dagelijks een maagbeschermer en diverse soorten vitaminepillen, hoe dingen toch kunnen veranderen.

Warme dranken ben ik nog steeds geen liefhebber van. Voor mij geen koffie of thee, geen warme chocolademelk, geen sake, drinken moet koud zijn. Soepen daarentegen, die vind ik nu wel lekker. Eigenlijk sinds ik vegetariër ben en zelf mijn soepen ben gaan maken, en ben gaan experimenteren met ingrediënten, met smaken, op ontdekkingstocht naar wat ik wel en niet lekker vind. En deze soep is een winnaar, met linzen, iets waar ik voorheen ook niets van moest hebben. Zo zie je maar, je bent nooit te oud om te leren. Sowieso is de stap naar een vleesloos bestaan goed geweest voor m’n eetlust, ik eet nu veel gevarieerder, met een veel breder scala aan groente en (peul)vruchten en veel gebalanceerder. Ik ben veel bewuster van wat ik eet, in welke mate in bepaalde producten eet en omdat het mijn interesse nu ook heeft weet ik de balans ook steeds makkelijker te maken. Salade? Wat kikkererwten er doorheen voor de extra eiwitten. Kramp? Wat meer magnesium, bijvoorbeeld in de vorm van bananen. En ga zo maar door, mijn lichaam is me er dankbaar voor.

Efin, soep, deze rode linzensoep is gebaseerd op een Turks recept, maar aangepast naar producten die in iedere supermarkt te vinden zijn. En mocht je een keer bij een Turkse supermarkt komen, kan je natuurlijk ook de originele ingrediënten kopen.

Wat heb je nodig? Olie, zout, 4 theelepels paprikapoeder, 4 theelepels gemalen komijnzaad, een grote ui, een paar tenen knoflook, bouillonblokjes voor 1 liter (groente- of kruidenbouillon), 175g rode linzen, flinke klont plantaardige boter, eetlepel tomatenpuree (of Salça als je bij de Turkse supermarkt bent). Eventueel, om de soep wat meer body te tegen kan je ook nog één a twee aardappeltjes en een wortel toevoegen.


Schil de eventuele aardappel(s) en wortel, was de linzen, snipper de ui. 
Fruit de ui met de olie en een beetje zout tot het glazig, gelig is. Doe dan de knoflook erin en laat het een halve minuut warm worden. Dan doe ik er 5 mokken kokend water bij. Alle andere ingrediënten, behalve het komijnzaad, de boter en de tomatenpuree, kunnen er daarna bij en op een zacht vuurtje drie kwartier tot een uur pruttelen.

Op het laatst pak je een steelpannetje, daar doe je het komijnzaadpoeder in en je zet gas vol aan. Als je het komijn begint ruiken, dan kan de boter erbij. Als de boter gesmolten is de salça of de tomatenpuree erbij.  Even een minuut laten pruttelen tot het goed gemengd is, daarna kan het bij de soep. Staafmixer er doorheen en voila.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.