De Nederlandse taal

      Geen reacties op De Nederlandse taal

De Nederlandse taal is mooi, sterker nog, de Nederlandse taal is prachtig. Zoveel mooier dan het Engels of het Duits, twee andere talen die ik met mijn talenkennis goed kan beoordelen. Ik ben niet foutloos, vooral d/t vervoegingen zijn mijn zwakte, het kofschip zie ik vaak wegvaren terwijl ik nog op de kade sta, al wordt het wel steeds beter.

Ik ben geen taalkunstenaar, als ik bijvoorbeeld naar de teksten van Rick de Leeuw kijk, ooit zanger van de Tröckener Kecks, één van mijn favoriete nederrockbands ooit, dan ben ik jaloers op zijn taalgebruik. Het is zo mooi zoals hij met woorden kan schilderen, iets wat Huub van der Lubbe van De Dijk ook kan, alleen iets minder dan Rick de Leeuw in mijn ogen. Helaas bestaan de Kecks niet meer, dus geen mooie nieuwe teksten van De Leeuw, wel als schrijver en dichter, maar niet in hapklare muzikale vorm.

Ik ben ook geen taalnazi, ik verbeter niet iedere taalfout die ik zie, al vallen ze me wel altijd op. Een taalfoutje is namelijk zo gemaakt, soms is het zelfs alleen maar een tikfoutje. Maar soms zie je berichten die zo vol staan met fouten dat het vreselijk irriteert. Vaak is het een kwestie van luiheid, een gebrek aan leestekens en hoofdletters heeft niets met een gebrek aan educatie te maken, maar een gebrek aan inzet. En ja, daar zeg ik vaak wel iets van. Als je iets op social media schrijft, dan wil je toch dat het gelezen wordt, zorg dan tenminste dat het leesbaar is. Dan barst overigens altijd hetzelfde commentaar los, iets wat ik altijd al incalculeer, van diverse mensen en het overgrote deel van de reacties staat bol van de fouten, zowel taalfouten, als tikfouten en grammaticale fouten. En dan denk ik altijd ‘steek de tijd die je nu in reageren steekt eens in een lesje Nederlands, dat is beter voor jezelf en beter voor mij’.

De Nederlandse taal is zo mooi, laten we het mooi houden. De standaard verdediging ‘ik heb dyslexie’ klopt meestal niet, toen ik op de lagere school zat was dyslexie bijzonder, nu heeft 3 tot 5% van de leerlingen dyslexie, en hoogleraren geven al aan dat de diagnose veel te makkelijk wordt gesteld, zoals in dit artikel. En de mensen die zogenaamd dyslexie hebben schijven juist het moeilijke woord dyslexie (waarvan ik de juiste spelling moest opzoeken) wel foutloos. En de verdediging komt zelfs als ze het hebben over ‘me moeder’, geloof me, dat is geen dyslexie, dat is pure luiheid, te lui om ‘mijn moeder’ te schrijven, me is geen bezittelijk voornaamwoord. Het is ook niet eerlijk voor de mensen die echt dyslexie hebben.

Wat ik echter wel heel ironisch vind, is dat juist in de groepen die PVV en Forum voor Democratie steunen, de onderbuikstemmers zoals ik die noem, die altijd maar roepen dat tradities zoals Zwarte Piet niet mogen verdwijnen en dat we onze Nederlandse cultuur verliezen juist onze Nederlandse taal vaak heel slecht beheersen. Laat ze dat stukje van de Nederlandse cultuur eerst maar eens redden voordat ze weer ‘minder, minder, minder’ gaan lopen schreeuwen op hun foute facebookpagina’s.

Lieve mensen, let op onze mooi taal, vergooi onze prachtige taal niet door luiheid. Gebruik komma’s, gebruik punten, gebruik leestekens, gebruik hoofdletters op de juiste plek, gebruik de juiste grammaticale regels. Een foutje hier en daar is niet erg, maar onleesbare stukken puur omdat er geen aandacht gegeven wordt aan de Nederlandse taal, dat is een schande. Wees trots op de Nederlandse taal, draag die trots uit en besteed wat moeite aan het geschreven woord.

En nu een lange video van de Tröckener Kecks, luister naar de prachtige teksten van Rick de Leeuw en geniet van zijn taalgebruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.