De top 100 van 1983

      1 reactie op De top 100 van 1983

Voor een Facebook advertentie keek ik naar de top 100 van 1983. En hoewel ik klaag dat de top 40 tegenwoordig wel heel erg slecht is, zoals het iemand van middelbare leeftijd betaamd, deed me de top 100 van 1983 beseffen dat mijn ouders, die in die tijd aan het klagen waren, dat ook met een reden deden. Man man man, wat een bagger stond er in de top 100, de 100 best verkochte nummers van het jaar.

Ik ga niet alle 100 nummers behandelen maar ik pik er wat ‘pareltjes’ uit.

#1 Stars on 45, een goedkoop aftreksel van de populaire Andrew Sisters, die de geallieerde soldaten in de tweede wereldoorlog van vertier voorzagen. Overgeproduceerde bagger. Je zou er overheen willen pissen, maar ik denk dat Patricia Paay, één van de star sisters, dat waarschijnlijk nog wel prettig zou vinden.

#2 Comment ca va, geef een paar pubers wat instrumenten, mix wat Frans door een slappe Nederlandstalige tekst en je hebt een zomerhit. Wat een drama.

#8 Hoe kan muzak met een dwarsfluit in hemelsnaam zo hoog komen te staan? En het leverde Berdien Stenberg ook nog een politieke carrière op. Al was dat een voordeel want sinds haar verkiezing is ze niet meer in de top 40 gekomen en zagen we haar niet meer met een dwarsfluit op televisie.

#32 BZN, ooit een leuk hardrockbandje maar mijn god, wat een irritante bende gingen ze maken toen Annie Schilder de boel kwam ‘versterken’. Wat het maar ‘just an illusion‘, helaas waren ze echt zo populair.

#38 Gazebo met I like Chopin. Synthpop vermengt met klassieke muziek. Sommige dingen meng je gewoon niet met elkaar, niet in de keuken maar ook niet in de muziekstudio. Niet doen, nooit doen.

#40 Nog een dieptepunt in de Nederpop, Vulcano met ‘een beetje van dit’. Het is niet vreemd dat Nederland al 50 jaar geen songfestival heeft gewonnen als je dit soort ellende afvaardigt.

#41 Suzanne van VOF de Kunst. Trauma voor vele generaties Suzanne’s.

#44 Andre van Duin met de Heidezangers. Als komiek zeg ik ‘ok, niet mijn soort onderbroekenlol al waren de animal crackers wel leuk’ maar als zanger? Leuk voor carnaval, maar verdient dat een plek bij de 50 best verkochte nummers van het jaar? We zijn toch wel beter dan dat?

#53 nog meer BZN.

#60 Slipstream hitje van The Shorts, nog irritanter dan Comment ca va, zelfde recept, wat Frans in een Nederlandse tekst en een hit. Jaren later scoorde Kenny B ook een grote hit dankzij dat principe.

#62 Patrick Duffy, kom op zeg, een soap acteur die met Mireille Mathieu een zoetsappig nummer de hitparade in kwijlt. Dat wil je toch niet?

#99 De Leidse Sleutelgaten met een protestlied, Joke stop toch met koken, kom uit de keuken mijn lieve Joke want ik wil gezellig met je Neu……..trononbommenstickers op mijn tas plakken. Nou nou nou. Als puber vond ik dat spannend toen ik het voor de eerste keer hoorde, daarna werd het saai, en nu is het zelfs heel kinderachtig.

Er staat nog veel meer in de top 100 wat muzikaal niet veel inhoudt maar waarvan ik denk “ok. Inhoudelijk zwak maar wel leuk” zoals Club Tropicana en Young Guns van Wham, You can’t hurry love van Phil Collins. Pig Bag’s papa’s got a brand new pig bag, Time Bandits – I’m specialized in you & listen to the man with the golden voice, Culture Club, Eddy Grant, Het Goede Doel, Kajagoogoo, Bow Wow Wow. En slechts een paar liedjes waarvan ik zeg “ja, dat is echte goede muziek, tijdloos” zoals Michael Jackson, Mike Oldfield, David Bowie, Nena, het prachtige Goodnight Saigon van Billy Joel, Grandmaster Flash, Doe Maar en The Police.

Kortom, de top 100 was vroeger echt niet veel beter dan nu. En de kinderen van nu zullen over 30 jaar klagen over de top 100 van dan.

1 gedachte over “De top 100 van 1983

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.