Ik heb weer wat op Facebook gezet

Je zal toch maar een een jong stel zijn, eind jaren 70 of begin jaren 80, zwanger en een dochter krijgen. Je denkt aan het prachtig Suzanne van de Canadese zanger en dichter Leonard Cohen en denkt “ja, dat is de naam die ik mijn dochter ga geven”, wellicht was het de Nederlandse vertaling van dit lied, gezongen door Herman van Veen. En dan breekt het najaar van 1983 aan, VOF De Kunst bestormt de hitparade met een oervervelende meezinger met de naam Suzanne, iets wat diverse generaties Suzanne’s, van jong tot oud, zal traumatiseren. Qua irritatiefactor was het de #2 hit van het jaar, achter ‘comment ca va’ van The Shorts.

Nadat VOF de Kunst eerst de naam Suzanne al door de mangel haalde was de ellende nog niet over. Iedere Suzanne in Nederland pesten was niet genoeg voor de Limburgers dus zochten ze een volgende groep om te terroriseren, en aangezien bijna iedereen koffie drinkt was dat de ultieme doelgroep om te vereren met een aanstekelijk Braziliaans melodietje en een kinderlijke tekst over een kopje koffie. Dertig jaar later hoor je het nummer nog in je achterhoofd als iemand ‘een kopje koffie’ vraagt.

In die tijd was ‘één kopje koffie’ zetten lastig, want het was in een periode voor de uitvinding van de Senseo, Philips en Douwe Egberts introduceerde die uitvinding pas in 2001, 14 jaar nadat VOF De Kunst de koffietraditie de nek om had proberen te draaien door een associatie te maken met een drammerig feestnummer. Zelf ben ik geen koffie drinker, al heeft dat niets met VOF de Kunst te maken, ik vond het voor 1987 al niet lekker. Vreemd, want ijs of gebak met koffiesmaak vind ik wel lekker, maar als drankje is het niets voor me.

Voor mijn visite heb ik echter een Senseo, met een extra groot waterreservoir en zelfs een padhouder voor de dubbele pads of de chocomelpads die Nutricia ooit had, of nog heeft (??). Het mag weg, want in Singapore waar ik naar toe ga zet bijna niemand koffie thuis, overal kan je koffie kopen en het aparte is, je krijgt het niet in kopjes maar in een zakje, waardoor het Vlaamse “tasje koffie” of het Duitse “tasse kaffee” ineens heel anders klinkt.

Op te halen in Wormer, geen ongevraagde PB, geen negatieve reacties.

Geef een reactie