Burgerlul

      1 reactie op Burgerlul

Hoe kunnen dingen veranderen zeg, ik boek net voor het eerst van mijn leven een lang weekend Center Parcs voor mezelf. Toen ik nog een jonge tiener was gingen we met de familie van mijn moeders kant wel eens naar een vakantiepark op kosten van opa Kaptein, en in het laatste decennium ben ik een paar keer met mijn ouders, zus en neefje mee geweest maar gebruikte ik het als uitvalsbasis om te gaan werken in het zuiden van het land, of ontvluchtte ik halverwege de week het park even om wat anders te gaan doen omdat ik al die kleinburgerlijkheid niet trok. En nu boek ik vrijwillig.

img_0986
En om het nog kleinburgerlijker te maken, we vliegen expres voor 4 december naar Nederland zodat we sinterklaas kunnen vieren met mijn ouders, zus en neefje. Niet voor mij natuurlijk, maar voor de kleine meid. Die snapt weliswaar niets van deze typisch Nederlandse traditie maar als er cadeautjes aan te pas komen, tja, dan wil ze het wel vieren. En omdat ze geen Nederlands spreekt gaat die vervelende Zwarte Pieten discussie aan haar voorbij. Over Zwarte Piet gesproken, men roept maar wat over racisme, roetveegpieten, gekleurde pieten maar niemand, echt niemand heeft het over het tweede deel van zijn naam. Waarom heten ze allemaal Piet? En hoe denk je dat dat is voor iemand die Piet van zijn achternaam heet? Dus verleg de discussie even van zijn kleur, of je nu voor of tegenstander bent, maar focus je even op het meest belangrijke, verander in godsnaam de naam Piet als knecht van de goedheiligman. Maak er Kees van, Jan, Pablo, Jayden of iets anders, maar verlos mij van de associatie! Jaren geleden, ik werkte bij het Haarlems Allergenen Lab, werd er gevraagd of ik Piet wilde spelen bij de jaarlijkse sinterklaas viering voor de kinderen van het personeel, waarop ik antwoord “ga toch weg, ik ben het hele jaar door al Piet”.
img_0988
Ga ik alleen maar kleinburgerlijke dingen doen tijdens mijn vakantie in Nederland? Nee. Met mijn dochter heb ik al een hele goede band, met mijn zoon is het wat lastiger. Die was al vijftien toen ik in zijn leven kwam, hij wordt tijdens deze vakantie negentien en is van nature erg gesloten. Hij heeft geen hekel aan mij, maar hij heeft wel een enorme muur opgetrokken rond zichzelf. Dus ik heb besloten om een dagje met hem weg te gaan. Hij is een voetballiefhebber, in Singapore zien ze vooral de Engelse Premier League en je wordt doodgegooid met shirtjes van de bekende Engelse clubs, en dus heb ik, Ajacied in hart en nieren, vorig jaar een Ajax shirt cadeau gedaan voor zijn verjaardag. En nu neem ik hem mee naar Ajax – De Graafschap, zijn allereerste professionele voetbalwedstrijd ooit. Kaartjes zijn al in de pocket, het is aan de Ajax spelers om er wat leuks van te maken maar in een week waarin Ajax Standaard Luik na een 2-0 voorsprong terug laat komen tot 2-2, en thuis tegen Heracles met moeite 1-1 speelt ben ik niet hoopvol gestemd. En dat terwijl De Graafschap geen mak lammetje is, die verslaan vanmiddag gewoon Feyenoord in De Kuip met 2-0.
img_0985
En dan, de kleine meid is gek van Frozen en wil dolgraag sneeuw zien. Nu is sneeuw in december in Nederland iets wat niet vaak voorkomt, Cindy wil heel graag het noorderlicht zien dus ben ik gaan zoeken naar vluchten en verblijf in het Finse deel Lapland voor een paar dagen. Dat viel even tegen zeg, waar je naar Helsinki vliegt voor 70 euro per persoon retour kwam het voor een half uurtje verder naar het noorden dik boven de 300 euro per persoon dus waarschijnlijk wordt het nu ‘gewoon’ Helsinki of anders iets heel anders, namelijk Praag. Mijn voorkeur gaat uit naar Helsinki, puur omdat dat geen standaard vakantiebestemming is en ik me zo toch nog een beetje verzet tegen een kleinburgerlijk bestaan. Ik ben dus nog net geen burgerlul zoals Youp van het Hek dat zo mooi kan zeggen, geen Buckler voor mij!
img_0990

 

1 thought on “Burgerlul

Geef een reactie