Donders en bliksems

      Geen reacties op Donders en bliksems

Ja, Singapore is tropisch. Warm, op slechte dagen benauwd, maar wat veel mensen niet weten is dat Singapore ook het land is met de meeste bliksem ter wereld. Jaarlijks zijn er tussen de 170 en 185 blikseminslagen per jaar. En dat met alle hoogbouw hier maakt het de kans dat het gebouw waar in je zit getroffen wordt vrij groot.

Ik vind bliksem prachtig, zeker ’s avonds als het donker is. Ik herinner me nog het jongerencentrum Neon in Wormer. Achter het verenigingsgebouw, bij de vroegere ingang van WSV’30. En het kantoortje keek uit over het veld, richting de Enge Wormer. We hadden daar eens een vergadering toen het ging bliksemen. Licht uit, luxaflex omhoog en maar kijken hoe de natuur tekeer ging boven het open veld. Prachtig. De pure krachten van de natuur, niets ontziend, niet te temmen, oerkrachten. Ik kan daar zo van genieten.

Het is nu een uur of twee in de middag terwijl ik dit schrijf en ik word net uit mijn overpeinzingen wakker geschud door weer een onweersbui. De laatste dagen is het bijna iedere dag wel raak. Even een half uurtje onweer met een stortregen waarna de temperatuur weer heerlijk is, de lucht fris aanvoelt en het klamme is verdwenen. Nu is het niet vreemd dat het de laatste dagen spookt, april, mei en november zijn de meest actieve bliksem maanden en we zitten bijna in november.

De klappen die we hier horen zijn ook even harder dan die in Nederland. Hier is een normale klap als iets waarvan we in Nederland zouden roepen “zo hee, die is hard en dichtbij”. Helaas is het nu te licht, anders had ik de ramen open gezet, want ondanks alle hoogbouw om ons heen zijn er nog wel een paar zichtlijnen waar ik een prachtig uitzicht heb op eventuele bliksemschichten. Misschien gaat het vanavond nog wel los, dan pak ik een sigaartje, ga op de galerij zitten en stilletjes genieten van het natuurgeweld.

lightning

foto is van Darren Soh

Geef een reactie