Supermarkten

      Geen reacties op Supermarkten

Supermarkten, ik denk niet dat mijn vader daar de laatste 40 jaar een stap heeft binnen gezet, hij haat ze echt en verdomd simpelweg om boodschappen te doen. Dus ik was al vrij vroeg de pineut en deed boodschappen als mijn moeder aan het werk was. Voor de oudere Wormernezen, dat was bij de Coöp in Plaszoom, nog voor de Dekamarkt op de Dorpsstraat openging. Beide supermarkten zijn er ondertussen niet meer, de Coöp is helemaal uit het straatbeeld van Wormer verdwenen en de Dekamarkt is verhuisd. De Coöp werd nog even de Vomar, maar ook die zit nu in een ander pand, en Plaszoom ziet er nu ook anders uit.

Ik heb zelf nooit problemen gehad met boodschappen doen, er is niets mis met supermarkten. Zeker in Nederland niet. Mijn Belgische ex verzuchtte eens “boodschappen doen met jou is zo’n verschil als met de vader van mijn kind, die raakt zo gefrustreerd in een supermarkt en jij blijft zo kalm.”

Nederlandse supermarkten horen wat mij betreft bij de beste ter wereld. Overzichtelijk, ruim opgezet, niet te groot maar je kunt er wel alles vinden. Ik ben in supermarkten in Amerika geweest, daar heb je geen vak met vlees maar drie hele gangpaden om maar iets te noemen. Melk, niet drie of vier merken maar twee gangpaden en ga zo maar door. Je legt drie marathons af voor je wekelijkse boodschappen. In Nicaragua heb je luxe supermarkten die op de Nederlandse lijken qua opzet, maar ook kleine, chaotische supermarkten waar je wel gillend gek wordt. Duitse supermarkten doen oud aan, Indonesische supermarkten hangen een beetje tussen Amerikaanse, Duitse en Nicaraguaanse supermarkten in en dan heb je Singapore.

ntuc-fairprice

NTUC/Fair Price is de grootste keten hier, en in de kleinere buurtsupers hebben ze geen winkelwagens alleen mandjes. Winkelwagens zouden niet eens door de smalle gangpaden passen. En dan heb je de iets grotere NTUC supermarken, daar kan je wel met een karretje in, al zijn de gangpaden een stukje smaller dan in Nederland, dus passeren is niet mogelijk. Er zijn ook een paar XXL supermarkten onder de naam Extra. Ruim opgezet, groot, ruime paden. Dan denk je “mooi, hier ga ik mijn boodschappen doen”. Nou, dat doe je één keer. Over het algemeen zijn Aziaten lieve, vriendelijke en sociale mensen. Maar niet als ze boodschappen doen. Dan zijn ze egoïstisch, arrogant, onbeschoft en niet voor rede vatbaar.

Ik moest afgelopen zaterdag wat boodschappen doen en was in Ang Mo Kio, waar zo’n XXL supermarkt zit. Man man man, je wordt opzij geduwd, mensen laten hun winkelwagens zomaar staan en als je dat wagentje dan even opzij zet om bij het schap te kunnen krijg je een scheldkanonnade in het Chinees om je oren. Nu ken ik ook wat Chinese scheldwoorden, en de blik die je krijgt als je in vloeiend Hokkien iemand tot het bot beledigd als blanke is wel grappig. Of mensen die gewoon jou en je kar opzij duwen terwijl je rustig door het gangpad loopt om naar de volgende rij te kunnen. En dan boos worden als je geen millimeter wijkt. Echt waar, ik ben de laatste jaren niet zo dicht bij het punt gekomen om iemand een draai om z’n oren te geven. Ik ben nog nooit zo gefrustreerd geweest tijdens het boodschappen doen. In september ben ik weer even in Nederland, dan ga ik puur voor mijn plezier even door de Vomar lopen, genieten van de rust, de ruimte en ik sla gelijk wat veganistische Remia mayonaise in.

remia-mayolijn

Geef een reactie