Een reis naar Maleisië

      Geen reacties op Een reis naar Maleisië

Ik ben ondertussen alweer een week terug in Singapore, maar vorige week was ik even een weekje in het buurland Maleisië. Ik was daar voor twee redenen, mijn verblijfsvergunning is nog niet rond dus ik moest een ‘visa run’ doen. En ik koos voor Maleisië omdat ik het kon combineren met een groot sigarenevenement en een paar artikelen voor mijn www.ministryofcigars.comwebsite.

Van Singapore is het een uurtje vliegen naar Maleisië, maar de luchthaven is een uur bij Kuala Lumpur vandaan. Met alle security checks ben je dus zo vier tot vijf uur kwijt. En met de bus van Singapore naar Kuala Lumpur sta je met vijf uurtjes in het centrum. En dan zie je ondertussen ook nog wat van het land, vooral van Johor Bahru, waar onze landgenoot Dennis bijna de scepter over zwaait.
5A96BF97-7626-40EC-BDC5-8F03CF5682AA

Zodra je de grens overgaat, ga je terug de tijd in. Eerst moet je de bus uit om langs de Singaporese immigratie te gaan. Alles geautomatiseerd en luxe. Dan 200 meter de bus in, de bus weer uit en door de Maleisische immigratie. Dat is 20 jaar terug de tijd in, een gebouw dat zijn beste tijd heeft gezien, veel handmatig werk, douanebeambten die niet naar het beeldscherm van de röntgenapparatuur kijken. En dan de bus weer in, over een lange brug en Maleisië in.

Het landschap veranderd gelijk, van de betonnen jungle naar groen. En met grote reclameborden langs de weg. Borden waar ik wel bij moest glimlachen, sex sells, zelfs in een moslimland. De contradictie is mooi om te zien, alles moet zedig zijn dus de artikelen worden aangeprijsd door fotomodellen met hoofddoek, maar het zijn wel bloedmooie vrouwen. Dus toch de verleiding, maar dan zo dat het net niet haram is. Ik kan daar wel om grinniken.


Een lange rit, zonder internet, na een korte nacht. Ik heb dus maar de halve reis meegemaakt. De bus was luxe, met stoelen die comfortabel waren, veel beenruimte en je kon bijna horizontaal. Dus de halve reis heb ik heerlijk liggen slapen. Dit was meer comfortabel dan met een budget airline, en nog goedkoper ook.


Over Kuala Lumpur zal ik in mijn volgende blog iets schrijven. Een aparte stad, prachtig om te bezoeken, maar ik zou er voor geen goud willen wonen. Te chaotisch. Maar bezoeken? Ja, dat ga ik vaker doen.

Geef een reactie