Schouderproblemen en massage

      1 reactie op Schouderproblemen en massage

Sinds ik 75 kilo ben afgevallen heb ik last van mijn linkerschouder. Niet als ik zit, niet als ik op mijn normale tempo loop. Niet als ik lig. Maar als ik slenter of stil sta, dan zakt mijn postuur wat in elkaar en dat geeft zoveel druk op mijn linkerschouder. En dus vermijd ik lang staan, of doelloos slenteren.

Ik ben daar in Nederland al voor bij een fysiotherapeut geweest, die gaf alleen wat oefeningen die niet werkte. In Singapore ben ik een aantal sessies bij een TCM, Traditional Chinese Medicine, geweest voor acupunctuur. Dat gaf wel verlichting, maar is ook geen structurele oplossing. En na mijn vakantie naar Nederland in december is er ook de klad in gekomen, dus tijd voor een serieuze, definitieve oplossing. Als die er is.

Ik heb zo’n harnas gekocht die mijn schouder naar achteren trekt. En dat helpt. Veel minder last, en het werkt sowieso op mijn postuur. Zelfs als ik dat harnas niet draag loop ik rechter. Maar de spieren moeten er wel aan wennen. En dat levert natuurlijk weer spierpijn op. Cindy hoorde van een collega dat er vlakbij ons huis een hele goede massagesalon zit, traditioneel Chinees. En dat is anders.

Toen ik nog in Nederland woonde ging ik in de koudere maanden maandelijks naar de sauna. En dan ging ik ook altijd voor een massage, puur voor mijn schouder. En dat was altijd wel prettig. En zowel in Maleisie als in Thailand heb ik Thaise massages gehad. Die zijn compleet anders. Waar de Nederlandse massages vooral kneden zijn, gaat het bij Thaise massages om strekken en rekken. En dat voor een uur tot twee uur aan één stuk. Soms pijnlijk, die kleine masseuses kunnen zo aan de slag in een SM kelder. Je denkt “wat kan zo’n klein vrouwtje doen” en drie tellen later tik je af als een MMA vechter in een wurggreep.

Eerder deze week dus een Chinese massage gehad. Bij een masseur die gespecialiseerd is in Chinese geneeskunde. Dus eerst een paar testjes om te kijken hoe mijn fysiek was. En mijn balans is goed. Ik was daar met Cindy en Aqila, de masseur was er plus een oudere dame die een klant een voetmassage gaf. De halve conversatie was in Chinees, dus daar begreep ik weinig van. Maar de vraag “kan je tegen pijn?” kwam, en mijn antwoord “ik heb weinig keuze denk ik” werd met hard gelach beantwoord. Ik wist dus dat het niet zo’n hele fijne ervaring ging worden. Eenmaal op de tafel werd dat duidelijk. Geen kneden, geen strekken en rekken, maar drukpunten. Chinese massage gaat om drukpunten. En de masseur wist precies te vertellen waar het pijn ging doen. Ervaring had hij genoeg. Maar het werkte wel, zelfs mijn neus ging lopen. Dat was niet het geval toen ik op de tafel ging liggen, en het was ook weer over na de massage. Blijkbaar had ik ook stijve spieren in mijn kuiten en mijn rechterschouder waar ik nog geen last van had. Maar die punten zijn nu weer los. En mijn linkerschouder? Die voelt beter al zeurt het nog altijd.

Volgende stap is een chiropractor, daar ga ik over een week of twee langs. Kijken of dat de definitieve oplossing is. Maar de Chinese massage ga ik zeker nog eens proberen als tijdelijke verlichting. En een voetmassage lijkt mij ook wel prettig, met alle drukpunten in de voeten is dat je tweede hart volgens de traditionele Chinese geneeskunde. Kijken of daar nog wat positiefs uit kan komen.

1 thought on “Schouderproblemen en massage

  1. Sissy de Weerd

    Succes Ferdinand, met het oplossen van jouw schouderprobleem…en beterschap! Grtjs, ook aan Cindy e.d kids 👋😀

Geef een reactie