National day

      Geen reacties op National day

Ik heb niet veel geschreven de laatste tijd. Nou, dat is niet waar. Ik heb heel veel geschreven maar voor mijn Engelse sigarensite, waar ik mijn brood mee moet verdienen. Maar voor dit, persoonlijke, blogje niet. Simpelweg omdat ik er geen tijd voor had, en geen zin in had. Maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurd is. We hebben de ‘national day’ gehad, Singapore werd 54. Ik ben jarig geweest, ik werd 47. En voor mijn verjaardag nam Cindy mij een weekendje mee naar Batam. Dat is een Indonesisch eiland op nog geen uurtje varen van Singapore. Het is toeristisch en ingesteld op Singaporeanen die meer te besteden hebben dan de lokale bewoners. En dan heb ik ook nog drie recepten gemaakt, met video waarvan er eentje al gepost is: half zure augurken. De andere twee volgen snel.

9 Augustus is hier een grote dag. Op 9 augustus 1965 werd Singapore onafhankelijk van Maleisie. En dat moet gevierd worden. In de weken voor de national day zie je meer vlaggen van Singapore. En het is één van de twee dagen waarop er vuurwerk afgestoken wordt. Centraal, op drie plekken in Singapore. Want ondanks dat vuurwerk van oorsprong uit China komt, en het meerendeel van de bevolking van Chinese afkomst is, is het afsteken van vuurwerk hier verboden. Iets waar ik volledig achter sta, en dat mag in Nederland van mij ook wel gebeuren. Ik ben geen voorstander van allerlei dingen verbieden, maar ik zie geen toegevoegde waarde in vuurwerk. Het levert jaarlijks heel veel overlast op, ieder jaar raken er mensen gewond, dieren raken in de stress. Of wijs per gemeente een paar plekken aan waar er vuurwerk afgestoken mag worden zodat de overlast enorm beperkt wordt. Maar goed, dat is een zijstraat.

Ik had verwacht dat het een nationale feestdag zou zijn. Dus winkels dicht, een zondag schema voor het openbaar vervoer maar nee. Singapore draait gewoon door tot s’ avonds. De moeder van een kennis van mij woont in de Marina Bay Residence. Dat is niet het prachtige, bekende hotel maar een wooncomplex daar vlakbij. En op de 22ste verdieping is een ‘void deck’. Gewoon een etage zonder appartementen waar bewoners kunnen zitten. Een soort overdekte tuin zeg maar, met daarboven weer een stuk of 30 etages. En ze had ons uitgenodigd om daar vuurwerk te komen kijken. Voor mij hoefde het niet, maar Aqila vind vuurwerk prachtig. We maakte er een potluck van. Iedereen nam wat eten mee en in mijn geval was het een heerlijke couscous salade. Eten, drinken en roken is op dat void deck verboden, maar die dag houdt niemand zich daaraan. Dus een hapje, een drankje en een heerlijke sigaar. Aqila vond het prachtig en wil daar volgend jaar weer heen. Ik moet zeggen, de vuurwerkshow is ook wel indrukwekkend, en het uitzicht is prachtig. We zaten ook beter dan de duizenden mensen aan de oevers van de Marina Bay. We konden ze als mieren zien krioelen vanaf onze positie.

Toen Aqila zich begon te vervelen, wat pas gebeurde na een uur of twee, hebben we een taxi naar huis gepakt. De volgende dag zaten Aqila en ik een computerspelletje te spelen tot we een enorme herrie hoorde op straat. Wat bleek, een militaire parade met tanks, grote raketten en meer. Prachtig om te zien, jammer dat we als mensheid zulke machines nodig hebben.

IMG_5249https://ferdinandpiet.nl/wp-content/uploads/2019/08/IMG_5266.mov

IMG_5246https://ferdinandpiet.nl/wp-content/uploads/2019/08/IMG_5263.movIMG_5249IMG_5250https://ferdinandpiet.nl/wp-content/uploads/2019/08/IMG_5267.movhttps://ferdinandpiet.nl/wp-content/uploads/2019/08/IMG_5259.mov

Geef een reactie