Batam

      Geen reacties op Batam

Batam. Indonesia. Een land waar ik voor het laatst in 2005 was en wat tegenwoordig naast de deur ligt. Een land met een keuken waar ik verliefd op ben. Met een prachtige cultuur, al is die schijnbaar wel aan het veranderen dankzij een steeds oprukkende extremistisch islamitische beweging. Waar je voorheen in iedere buurtwinkel wel bier kon kopen, is dat nu niet meer het geval volgens mijn maatje Philip die er onlangs nog was. Maar Indonesie bestaat uit vele eilanden, en sommige liggen heel dichtbij Singapore. Zo ook Batam. En daar maken zowel de lokale bewoners als de inwoners van Singapore goed gebruik van. Voor Singaporezen is Batam spotgoedkoop, en voor Batam zijn de bezoekers uit Singapore wandelende goudmijnen. Als verjaardagscadeau nam Cindy mij mee naar Batam. 2 dagen, 1 nacht, inclusief massages.

Van Azie verwacht je veerboten die niet aan de Europese normen voldoen. Je leest regelmatig over rampen. Maar niet met deze veerboten. Compleet overdekt, luxe stoelen, je waant je eerder in een vliegtuig dan op een boot. Alleen dan met meer beenruimte. En na slechts 45 minuten varen over een kalme zee kwamen we in Batam aan. De immigratie duurde bijna langer dan de vaart en met een taxi naar het hotel. Een rit van een half uur voor slechts een paar euro. Onze kamer was nog niet klaar, dus maar lekker wandelen en een plek voor de lunch zoeken. Die vonden we in een mall, maar wat een aanfluiting. Cindy had een Aziatisch gerecht, ik slechts een patatje omdat er geen vegetarische gerechten op de kaart stonden. Het duurde bijna 45 minuten voordat mijn friet op tafel stond, Cindy d’r lunch was allang achter haar kiezen verdwenen. Een dramatische recensie op trip advisor was het gevolg.


Daarna een massage met scrub. Ik heb Thaise massages gehad, een Chinese drukpunt massage, maar nog nooit een Javaanse massage. Nu wel, en het is een Thaise massage light. De body scrub met koffie hoeft van mij volgende keer ook niet meer. Doe mij maar een twee uur durende Thaise massage met olie. Daar heb ik meer aan. Maar goed, na de massage en scrub even gewonnen in het zwembad van het hotel, een sigaartje gerookt en op naar een restaurant dat Cindy had uitgekozen. Ik probeer zoveel mogelijk vegetarisch te eten, maar ik maak geen stampei als er geen vegetarische gerechten beschikbaar zijn. Dus in het seafood restaurant dat Cindy had uitgekozen aan de hand van ratings maar een nasi goreng met wat garnalen gegeten. Lekker, maar zonder garnalen had het echt niet minder lekker geweest. Na het eten nog een stukje gewandeld en wat gedronken op een terrasje onder het genot van een heerlijke sigaar.

De volgende ochtend toch maar gekozen voor het buffet in het hotel. En dat was een goede keuze. Een uitgebreide selectie aan voedsel van hoge kwaliteit. Zowel westers als lokaal. Ik heb een kleine maag, maar heb die tot het uiterste ingespannen. En na een uurtje rusten was het tijd voor een tweede massage. Dit keer met olie, en geen scrub. Cindy ging voor de volle twee uur. Ik had een massage van een uur met daarna een pedicure. Mijn mijn lastige voeten is dat soms best prettig. Helaas was het daarna tijd voor het diner bij een restaurantje op een steenworp afstand van het hotel en daarna een taxi terug naar de pier.

Ik had een paar sigaren meegenomen naar Batam, maar ik had ze niet allemaal gerookt. Singapore heeft geen belastingvrije voet voor tabak zoals de meeste landen ter wereld wel hebben. Maar het ging om twee sigaren, dus ik hoopte dat de douane coulant zou zijn. Na mijn avontuur vorig jaar met de poging om ze toch gratis naar binnen te krijgen wilde ik het wel veilig spelen. En in de meeste landen zouden ze zeggen dat het papierwerk voor 2 sigaren meer is dan de waarde, dus laten ze je door. Maar niet in Singapore, ik kon dus gewoon 10 dollar neerleggen om de sigaren waar al belasting voor betaald was te mogen houden. Jammer maar helaas. Volgende keer een sigaartje minder mee. Maar Batam is zeker een eiland waar ik nog wel eens terug wil komen.
IMG_5301

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *