Katten en slachtpartijen

      Geen reacties op Katten en slachtpartijen

Er is ophef. Ophef over katten. Katten zouden niet meer naar buiten mogen omdat ze zoveel dieren doden. En dan lees je “het zijn niet voor niets HUISdieren”. Maar als je dan antwoord “hoe zit het dan met HUISvrouwen, mogen die ook niet meer naar buiten?”, dan krijg je boze reacties. En dat terwijl het precies hetzelfde argument is, een levend wezen vrijheid weigeren vanwege de aanduiding.

Maar waar het artikel in de media over gaat is over het aantal dieren dat katten zouden doden. Dat zijn er volgens schattingen 140 miljoen per jaar. En dat zou slecht zijn. Dat is maar voor een gedeelte waar. Een groot deel van die 140 miljoen dieren die katten vermoorden zijn ongedierte. Zonder katten zouden we een enorme muizenplaat en rattenplaag hebben. Daarnaast zijn spinnen en insecten ook een groot deel van dat getal. Dus katten zijn nuttig, ze houden ongedierte in bedwang. Dat er ook vogels slachtoffer zijn is natuurlijk jammer.

Maar zelfs als we al die nuttige slachtpartijen door katten negeren, en het nummer van 140 miljoen aanhouden, dan mogen alle vleeseters niet verontwaardigd zijn. En niet oproepen tot het aanlijnen van katten, of ze een buitenverbod geven. Want alleen al in Nederland wordt een enorme veelvoud dieren vermoord voor het plezier van de mens. In 2017 lag dat aantal op 650 miljoen, ruim 4½ keer zoveel als katten. En dat zonder alle ongedierte bestrijding er bij op te tellen, wat wel inclusief is voor het getal van de katten.

Dus, wil je klagen over katten. En wil je ze een buitenverbod geven? Prima. Maar wees dan wel consequent. Eet zelf ook geen vlees meer, want als vleeseter heb je meer bloed aan je handen dan een kat. En accepteer ook dat er een muizenplaag en rattenplaag je kant op komt. Veel plezier.

Geef een reactie