Trouwfeest

      1 reactie op Trouwfeest

Cindy en ik zijn op 31 augustus 2016 getrouwd. Maar zonder feest, zonder poeha. Gewoon naar ROM zoals dat hier heet. Met twee getuigen, papiertje tekenen en klaar. Ik woonde per slot van rekening nog in Nederland en Cindy in Singapore. Maar voor Cindy was het wel belangrijk dat we een traditioneel diner en vooral de Chinese thee ceremonie zouden doen. Daarmee behoor ik officieel tot de familie en Cindy is de enige van de drie zussen die haar familie dat kan geven. De oudste is al jaren getrouwd maar met een veel oudere man, en hebben nooit een thee ceremonie gedaan. De jongste is lesbisch en homohuwelijk is hier echt onbespreekbaar. Dus om het gezicht van de familie te redden, wat hier erg belangrijk is, besloten wij het te doen. En dus 28 december was de dag.

De nacht voor de 28ste moest ik buiten de deur slapen. Bij mijn maatje Philip die aan de overkant van de straat woont. Sigaartje, whiskey en een paar afleveringen Sons of Anarchy. En dan de volgende dag de ‘gate crash’. Dat is ook traditie. De bruid zit in de slaapkamer, beschermd door de bruidsmeisjes. De bruidegom moet, met hulp van zijn jonkers, een aantal taken uitvoeren voor hij bij zijn bruid mag. Nu had ik ze al gewaarschuwd dat ik sigaren mee had en bij te lastige taken zou ik lekker buiten een sigaartje gaan roken. En om ze bang te maken zei ik dat ik een hangslot had gekocht en ze binnen op zou sluiten. Dus hadden de bruidsmeisjes het mij niet te moeilijk gemaakt. En dat hangslot? Dat was pure bluf. Sigaren had ik ook niet mee. 

De thee ceremonie is ook apart. Stuk voor stuk gaan de oudere familieleden zitten, en het bruidspaar moet ze een kopje thee aanbieden. En dan met hun rank aanspreken. En die ranken, die lopen vreemd. Zo noem ik Cindy d’r oudere zus Jiejie. Dat betekend letterlijk oudere zus, maar ze is 6 jaar jonger dan ik. Toch is ze in rang ouder. En voor de kinderen is ze ‘ima’, de oudste tante. En de jongste is ‘ayie’. Dus niet gewoon Tante Cecilia en Tante Cynthia zoals in Nederland. 

En dan het diner. Daar hoort een traditionele toast bij. Drie lange proosten, waarbij iedereen zo lang en hard mogelijk Yam Seng schreeuwt. Aqila had haar vingers in de oren, Simon liep bij de derde toast zo snel mogelijk de eetzaal uit. De eerste toast was voor geluk, de tweede voor voorspoed. De derde was voor het vormen van een gezin. Voordat iedereen kon proosten brulde ik al ‘NOOOOOOOOOOOOOOOO’ tot hilariteit van iedereen.

IMG_7507

En dan de speeches. Slechts een paar dagen voor de bruiloft kwam ik er bij toeval achter dat ik een speech moest doen. Ashraf deed er eentje, Jiejie, Cindy en ik. Nu heb ik ervaring in speeches, voor gezelschappen vele malen groter dan de 50 man op de bruiloft. En ik schrijf makkelijk dus de speech was zo gemaakt. Ashraf’s speech was serieus. Hij vertelde dat Cindy nooit gelukkig was in haar vorige huwelijk en dat ze dat nu wel was, plus hoe hij het waardeerde dat ik hem om toestemming had gevraagd om zijn moeder te trouwen. Cindy en de kinderen zijn moslims dus volgens de traditie is de oudste zoon de beschermer van zijn moeder en zussen als de vader niet meer in beeld is. Dus hij was de beschermer, en dus was het vanuit de traditie belangrijk dat ik zijn zegen vroeg. 

Jiejie droeg een zelfgeschreven gedicht voor. Ook al serieus en emotioneel. En zowel Jiejie als Ashraf waren zenuwachtig, dat was duidelijk te merken. En dan komt de clown, ik dus, zonder zenuwen, zonder schaamte. En met een speech die 4 keer langer was dan wat zij hadden geschreven. En waarbij ik eerst mijn vrienden op de hak nam, en een vriendin van Cindy. Daarna op een luchtige manier vertelde hoe ik Cindy had ontmoet. Het was bijna cabaret en het was precies de luchtigheid die de avond op dat moment nodig had. Daarna kwam Cindy weer met een serieus stukje. En een grote verrassing. Cindy’s Nederlandse leraar (en mijn getuige) Matthieu had Aqila geleerd om ‘gefeliciteerd mamma en pappa’ te zeggen. En Aqila was moedig genoeg om dat voor een volle zaal te doen. Ik was zo trots. 

Na een heerlijk diner nog even tot rust gekomen met een prima sigaar uit Nicaragua en heerlijk geslapen in het hotel waar het diner was. Na een super ontbijt de volgende ochtend weer terug naar huis. Nu voor de Chinese kant van de familie ook als man en vrouw.

 

En voor degene die de speech willen lezen, deze is in Engels:

Welcome to our wedding. I really appreciate all of you coming for the belated tea ceremony and wedding dinner of Cindy and me. Especially the ones that came from far. My sister and nephew Simon flew in all the way from The Netherlands. And Roy, all the way from Paris Ris, the trouble he went through to get here just to support Cindy and me, amazing.

A few nights ago I woke up in the middle of the night. I’m at the age where that’s a regular thing, waking up in the middle of the night to pee. And when I walk out of the bedroom, I see Cindy in the living room typing. I ask her “whatcha doing?” She says “writing my wedding speech, are you finished with yours?”. Well, at European weddings, the bride and groom don’t do speeches so this was quite a surprise. But I have done many speeches before, for groups this size and for groups ten times this size. So it didn’t worry me. I always go back to my first public speech ever. That was about a decade ago. I was working with two others and we organized a big cigar event. We had a final meeting a few days before the event. We met up at a cigar lounge, and one of the other aficionados there is a famous Dutch tv host. So when the guys dropped the bomb on me that I had to do the speech, that TV host, Eddy, said “pro tip: picture everybody in the room naked, that makes the speech easier”. Since then I do that every time I have to speech. And I have to say looking at my friends over it’s true what they say about Asian men. (look around, eyes on Dior, wink) Hey Dior, thank you for showing up today.

We are gathered here today because of a stinky pussy. No, no, don’t look at Cindy now. Cindy and I met in an online game, Underworld Empire. Out of all the games, all the millions of players and thousands of empires, we end up in the same crew. Some  call it destiny. Some call it interference from a higher power, some call it luck, others call it karma. I’m a firm believer in karma, but I don’t think this is karma. Cindy is more than I deserve, and I can’t imagine what she would have wrong to be punished that hard. Back to the stinky pussy though. The game offers different routes to build your character, and even though we started on the same day, my character was stronger. This rude character called Stinky Pussy kept killing Cindy, and me being the knight in white shining armor would revenge her over and over again. That’s how we got chatting. And a few months later, Cindy came to visit me in The Netherlands. Without Stinky Pussy that would never have happened.

Meeting Cindy changed my life a lot. Not only because she makes me a better person, but look at where I am now. From a single guy, the ultimate bachelor, living in The Netherlands to a married family man with two kids in another continent. I did not only gain a beautiful, smart, loving wife, but I gained a new extended family. I gained a whole new group of friends, in Singapore and Kuala Lumpur. But most importantly, I gained two kids, a great son and an amazing crazy daughter. That would not have happened without Underworld Empire, App of the day, and Stinky Pussy. So I want you to all raise your glass and make a toast to love, and to Stinky Pussy …. Salut.

1 gedachte over “Trouwfeest

Geef een reactie