Koken

      Geen reacties op Koken

Koken, als er bij ons thuis gekookt wordt dan is dat in 9 van de 10 gevallen door mij. En ik kook dus bijna iedere dag wel. Dat ik die rol op mij neem heeft meerdere oorzaken. Allereerst werk ik vanuit huis, en Cindy niet. Daarnaast komt Cindy pas tussen half 8 en 8 thuis. Dus als ze dan nog zou moeten koken wordt het erg laat. En de laatste reden is wellicht de belangrijkste. Cindy vind koken niet leuk, ik kook daarentegen graag.

Ik kook natuurlijk niet op restaurant niveau, maar ik kan best een aardige maaltijd op tafel zetten. En toen ik vanmorgen over de markt liep om verse groente te kopen bedacht ik me opeen in wat voor stappen mijn culinaire reis is geweest. En hoe vaak ik ‘opnieuw’ heb moeten leren koken. De dagelijkse markt is hier in 3 stukken opgedeeld, één voor via, één voor vlees en één voor groente. Een paar jaar terug had ik eerst naar de vleesmarkt gegaan en pas daarna nagedacht over wat ik bij het vlees zou doen. Nu loop ik met een boog om de vis en vlees heen.

Toen ik in Zaandam woonde had ik een klein keukentje. En ik was nogal lui dus stond de keuken vaak vol met afwas. Weinig ruimte om te koken dus, en dus werkte ik veel met pakjes en zakjes. Knorr wereldgerechten gingen er in grote getallen doorheen. Nu hield ik mij niet aan de recepten, ik gaf er wel mijn eigen draai aan. En ik gok dat dit bij een gemiddeld Nederlands huishouden hetzelfde is. Toen, december 2009, kreeg ik mijn maagverkleining. Dat resulteerde in een nieuwe aanpak van koken, iets gezonder, kleinere porties en opletten met bepaalde producten. Ook moest ik mijn koolhydraten en eiwitten in de gaten houden, dus ik werd me al meer bewust. Toch, mede dankzij het ruimtegebrek, bleef ik pakjes en zakjes gebruiken.

In 2014 kocht ik een huis in Wormer. Met een veel grotere keuken. En die keuken bevatte de beste uitvinding sinds gesneden brood: een afwasmachine. Dus geen berg afwas meer in de gootsteen. En dus ruimte om te koken. Ik deed mezelf de belofte om geen pakjes meer te gebruiken. En dat houdt in dat je eigenlijk opnieuw moet leren koken. Hoe maak je een kruidenmix voor de kip siam? Hoe krijg je je eten wel gekruid en op smaak zonder prefab zakjes? Het is aanpassen, leren, de fout ingaan en de volgende keer beter opletten. Maar het maakt het koken ook leuker, lekkerder en creatiever. Je hebt veel meer zelf in de hand.

En toen kwam de omslag. Ik zag ‘fat, sick & nearly dead’ en ‘Forks over knives’. Dat was voor mij een reden om te stoppen met vlees. Tegen het advies van mijn dietiste in. Ik zat al op het randje van de grens qua inname van eiwitten, en ze was bang dat ik er onder zou zakken. Maar na een half jaar lang een voedseldagboek bij te houden bleek het tegenovergestelde, mijn eiwit inname lag hoger. Het leverde echter weer een periode van opnieuw leren koken op. Waar voorheen vlees altijd een basis ingrediënt was, of zelfs de ster van de maaltijd, moest ik nu zonder. En ik wilde niet de simpele weg kiezen van vleesvervangers, dus moesten de nieuwe gerechten vullend zijn, lekker en vleesloos. Vleesvervangers werden slechts sporadisch gebruikt. Ik moest daardoor wel dingen gebruiken die ik daarvoor nooit wilde proberen, of zelfs niet lekker vond omdat ze nooit naar mijn smaak bereid waren. Kikkererwten bijvoorbeeld, of Tofu, of bonen. 

En nu leer ik weer, niet opnieuw maar ik leer wel extra ingrediënten te gebruiken. Meer noodles, en omdat ik een moeilijk etende dochter heb gekregen moet ik manieren vinden om groente zo te verwerken dat ze het lekker vind. Zelf eet ik nu ook groentes die ik in Nederland vermeed, afgezien van groentes die we in Nederland niet kennen. Rode bieten bijvoorbeeld. We hadden vroeger een moestuin, en mijn moeder is gek op rode bieten. Dus de tuin stond vol met die ellende. En in het seizoen aten we twee keer in de week rode bieten. En toen kregen we een vrieskist, en werden we het hele jaar door achterna gezeten door rode bietjes. Ik heb ze 20 jaar niet gegeten, nu is het hopen dat ze te koop zijn op de markt.

Maar ik kook ze niet. Ik rooster ze in de oven in een schaal met andere groente. Dan zijn ze heerlijk. Zo eet ik tegenwoordig ook spruiten, die ik vroeger vreselijk vond. Met plakjes aardappel, bloemkool, courgette, wortel en hele tenen knoflook. Dan mengen met kruiden naar smaak, 40 minuten in de oven en smikkelen maar. Cindy smeekt me om dit eens in de week te maken, en ik vind het niet erg. Gezond, puur natuur, vegan en vullend. Ook is cindy gek op paddenstoelen. Een product dat ik amper gebruikte, maar nu maak ik er shoarma van, of ik grill hele portobello met wat kaas en kruidenboter tot een heerlijke vlezig bijgerecht. Op de site staan wat recepten, probeer er eens een paar uit.

Geef een reactie