Vegan Tikka Masala

      Geen reacties op Vegan Tikka Masala

Ik ben een fan van de Indiase keuken. Noord India, Zuid India, het maakt niet heel veel uit. Grote verschillen, maar beide enorm lekker. Echter, één van mijn favoriete gerechten, en wereldwijd een favoriet gezien de populariteit is Tikka Masala. Een van origine Punjabi gerecht. Iedereen kent het als chicken tikka masala, en het was altijd één van de eerste dingen die ik at als ik in Singapore kwam. Maar ja, toen zwoor ik vlees af, al ben ik pragmatisch en is er geen andere keuze dan eet ik nog wel eens vlees. Maar hooguit eens per maand, met tegenzin. En ja, soms, heel soms smokkelde ik met tikka masala.

Daarom werd het tijd voor een vegan versie. Met wat zoekwerk op internet en het combineren van verschillende recepten heb ik nu zelf een poging gewaagd. En dan niet gelijk vegetarisch, maar volledig vegan. Als je dan toch bezig bent, doe het gelijk goed, nietwaar?

De voorbereiding is best wat werk. Want er zitten best wat verschillende specerijen in, je moet groente snijden, kikkererwten wassen en gember raspen. En de voorbereiding is noodzakelijk. Vanwege de vele ingrediënten, die op een gegeven moment allemaal tegelijk in de pan moeten raad ik aan om alles vooraf klaar te zetten.

Ingrediënten:

2 eetlepels olie
1 gele gesnipperde ui
1 grote gesneden wortel
2 eetlepels tomatenpasta
1 eetlepel geraspte gember
4 tenen gesnipperde knoflook
2 theelepels garam masala
2 theelepels kurkuma
1 theelepel chilipoeder
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel gemalen komijn
¼ theelepel chilipeper
Bloemkoolroosjes van een gemiddelde bloemkool
1 kop groentebouillon
1 blik gesneden tomaten
1 blik kikkererwten, gewassen en uitgelekt
1 eetlepel citroensap
½ blik kokosmelk
Eventueel nog vers gesneden koriander als je dat lekker vind.

Zet een gietijzeren pan op het vuur met de olie. En bak de ui en de wortel in een minuut of 5 zacht. Voeg daarna de tomatenpasta, knoflook, en kruiden toe. Bak dit een minuutje. Voeg daarna de bloemkool, bouillon, en de tomaten toe. Breng dit aan de kook, draai daarna het vuur lager en laat het 20 minuutjes pruttelen tot de bloemkool beetgaar is en de saus dikker is geworden. Kook de bloemkool niet te lang, het moet geen zompige zooi worden.

Gooi daarna de kikkererwten, het citroensap en de kokosmelk in de pan, roer het goed door en laat het een minuutje of vijf warm worden zonder het opnieuw aan de kook te brengen. Serveer het met rijst en eventueel een stuk naan. Na het serveren kan je de koriander toevoegen indien gewenst.

Geef een reactie