Overgewicht en kennis

      Geen reacties op Overgewicht en kennis

Dat ik bizar zwaar was is geen geheim. Het was ook moeilijk te ontkennen. 180 kilo schoon aan de haak. Ondanks dat ik niet echt ongezond at. Ik heb er ook nooit een geheim van gemaakt dat ik in 2009 een maagverkleining heb gehad, en in 2010 een omleiding van de darmen. Een duodenal switch zoals dat heet. En dat scheelde een slok op een borrel.

 

De jaren daarna stonden in het teken van mijn lichaam leren kennen, wat kon nog wel, wat kan niet meer. En nadat ik van mijn kleine appartementje naar een prachtige eengezinswoning met grote keuken ging stapte ik af van pakjes. Ik ging steeds meer leren over ingrediënten, over verse producten en over voedingswaarde van producten. Iets wat een stroomversnelling in ging nadat ik een paar documentaires over voedsel zag. Forks over knives bijvoorbeeld.

 

Ik schommelde al jaren rond de 110 kilo. Soms een paar kilo meer, soms een paar kilo minder. Sinds de jaarwisseling wandel ik iedere dag, of zet stappen in huis. En nu ga ik hard op weg naar de 95 kilo, die ik eind deze maand hoop aan te tikken. En dat zette me aan het denken. Zou ik met meer informatie over eten en met coaching ook zoveel zijn afgevallen zonder operatie. En ik denk eerlijk gezegd van wel.

 

Als ik in 2009 goede informatie had gehad, een cursus onder leiding van een medisch professional en daarna een coaching traject in was gegaan denk ik dat de ingrijpende en dure operatie overbodig was geweest. Natuurlijk wel met een stok achter de deur. Iedere dag online invullen hoeveel en wat je hebt gegeten. Informatie waar de coach inzicht in heeft. En dan een verplicht minimaal aantal stappen zetten, waarbij een polsband het aantal stappen en de hartslag automatisch doorgeeft zodat er niet valsgespeeld kan worden.

 

Ik ben ook van mening dat, om de obesitas plaag uit te bannen, kinderen op jonge leeftijd al voedingsleer zouden moeten krijgen op school. Al is het maar een paar uur per maand. Laat ze maar zien hoe groente er uit ziet, hoe het groeit, wat het voor je doet. Leer ze op jonge leeftijd al wat je nodig hebt, wat eiwitten zijn, wat koolhydraten zijn. En blijf dat herhalen, met steeds meer informatie tot de kinderen als jong volwassenen van school gaan. Laat ze ook maar beelden van slachthuizen zien als ze oud genoeg zijn. Van de voedingslaberatoria waarbij eten zo wordt samengesteld dat het alles in onze oermens instincten aanspreekt maar ons eigenlijk ziek maakt.

 

We moeten de nieuwe generaties beter voorbereiden op hun toekomst. Met alle bewerkte troep die er op de markt is, en komt, moeten we de samenleving wapenen tegen alle welvaartsziekten die als een tsunami door de gezondheidszorg gaan. Die de gezondheidszorg verlammen, terwijl veel van de ellende zoals obesitas, een groot deel van de kankergevallen en diabetes, hartziektes etc. te voorkomen zijn door gezonde voeding. En het begint bij bewustwording en kennis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *