Over niet meedoen

      Geen reacties op Over niet meedoen

Ik mag dan wel niet meer in Nederland wonen, maar ik volg het nieuws nog altijd. En juist omdat ik er wat verder vanaf sta, kan ik beter relativeren en meer met een helicopterview kijken denk ik. Zeker als het om corona maatregelen gaat. Singapore pakt dingen anders aan dan Nederland, en ik kan dus mooi vergelijkingen trekken.

In het begin dacht ik dat het allemaal wel mee zou vallen. Dat de reacties overdreven waren. Daar ben ik op teruggekomen. Het virus is heftiger dan de griep. Besmettelijker en dodelijker. Voortschrijdend inzicht, en genoeg intelligentie om over mijn foute inschatting heen te stappen hebben mijn mening doen veranderen. Ik zat verkeerd, prima, dat geef ik toe en op basis van de nieuwe feiten heb ik mijn mening aangepast.

Singapore ging op 7 april op slot. Ze noemde het geen lockdown maar een circuit breaker. Het hield in dat er geen sociale bijeenkomsten meer waren. Maskers werden verplicht. Er werd digitaal les gegeven. Als je thuis kon werken moest je thuis werken. Winkels en bedrijven die niet als essentieel werden beschouwd moesten dicht. Eigenlijk alleen supermarkten en drogisterijen mochten open. Bij buren of vrienden op visite was verboden. En met succes. Want het aantal slachtoffers is extreem laag. Slechts 27 doden. Totaal 57.627 besmettingen waarvan 57.262 hersteld zijn. En dat nummer is nog enorm vertekend ook. Singapore heeft veel goedkope buitenlandse arbeiders. Indiërs, Bangladeshi, Pakistani, die allemaal in de bouw werken. En er wordt hier altijd gebouwd. Relatief goedkope werklui die hier voor hun doen een goed salaris pakken. Een paar jaar in Singapore aan de slag is een huis met een groot erf in het land van herkomst. Deze arbeiders zijn gehuisvest in slaapzalen. 8 stapelbedden in een kamer waar een gemiddeld Nederlands kind over zou klagen dat het te klein is. Tja, en er hoeft er maar 1 ziek te worden en ze zijn allemaal besmet. Als je kijkt naar de besmettingen onder de lokale bevolking dan is het getal 6000. Prima nummers. Ook als je kijkt naar landen waar maskers verplicht zijn en waar dat wordt nageleefd zie je dat die landen veel minder gevallen hebben dan landen waar maskers niet verplicht zijn. Alleen dat is al bewijs dat maskers werken. Daarom is het leven in Singapore nu alweer vrij normaal. We zitten in fase 2. Winkels, restaurants, cafés zijn allemaal open. We moeten alleen nog maskers dragen en na 10:30 mag er geen alcohol meer verkocht worden. Oh, en groepen van maximaal 5 personen in restaurants, of op visite (vijf plus de gastheer/vrouw). Bij iedere winkel, of restaurant, moet je wel een QR code scannen zodat ze aan contact tracing kunnen doen. Daar ben ik minder blij mee, maar goed, het is tijdelijk en voor een goede reden. Iedere maand krijgen we overigens 2 wasbare maskers per persoon van de overheid. Dat is geld beter besteed dan aan influencers die daarna onzin gaan verkopen.

In Nederland is de tweede golf vol aan de gang. Een golf hoger dan de eerste. Ik verbaas me er over dat er nog geen maskerplicht is. En over de hoeveelheid mensen die over de maskers klagen. Is een masker plezierig? Nee, maar het is niet onprettiger dan een teenslipper dragen. Sterker nog, ik heb een bloedhekel aan teenslippers. Ik draag liever een masker, zelfs met de hitte hier. Het is maar een kleine opoffering die veel ellende kan voorkomen. Voor mezelf, maar vooral voor anderen.


En dan zie je een oproep van een paar semi-bekende Nederlanders. Famke Louise, ik had die naam wel eens horen vallen. Een YouTube meisje dat nu ook een muziek carrière heeft omdat ze zich heeft laten palen door een rapper is mij verteld. Anyway, ik heb wel eens een interview met het meiske gezien en dacht toen al dat haar schoenmaat groter was dan haar IQ. Van sommige minder intelligente mensen begrijp ik nog wel dat ze bekende Nederlanders worden, omdat ze een talent hebben. Doutzen Kroes komt ook niet altijd even snugger over, maar die heeft haar uiterlijk mee. Hetzelfde geldt voor Kim Feenstra. En Anita Doth, ook niet de meest snuggere, kon een beetje zingen en was op het juiste moment op de juist plek. Maar dit dametje? Ze kan niet zingen, ze kan niet acteren, ze kan niet sporten, ze is niet lekker. Wat is haar talent? Waarom is ze bekend?

Thomas Berge, zangertje, een voormalig kindsterretje dat op z’n 12de doorbrak maar niet qua geestelijke ontwikkeling. Hij is duidelijk stil blijven staan in zijn pre-pubertijd. Ik zou geen nummer van hem kunnen mee neuriën, laat staan zingen. Zelfs niet als mijn leven ervan af zou hangen. Tim Douwsma, nooit van gehoord. Maar ik zag dat hij duetten heeft gezongen met Monique Smit. Dus ik weet welke genre het is, en dat is nou niet echt het genre dat bekend staat om de hoge intelligentie van de fans. Bovendien heeft de knul al sinds 2014 geen liedje meer in de mega top 50 gehad dus die doet al langer niet meer mee denk ik dan. En Bizzey. Wie? Ja, zo reageerde ik ook. Man, lang leve YouTube, want nu weet ik wie dat is. Ik dacht dat het niet erger kon dan Lil Kleine, maar ik zat verkeerd. Bizzey is nog nepper en nog slechter. Ik heb een half nummer geluisterd en het toen snel afgezet. Ik wil Bizzey wel even de tip geven om te luisteren naar z’n eigen ‘hit’ becky. 

Je moet je bek, bek houden
Becky, becky houden
Je moet je becky becky houden
Becky, becky
Je moet je bek, bek houden
Becky, becky houden
Je moet je becky becky houden
Becky, becky

Bizzey – Becky

Zeker die Famke Louise, die eerst lekker haar handje ophoudt en een hele flink bak met geld incasseert van de overheid om jongeren te vertellen zich aan de regels te houden en daarna stompzinnig lult over dat ze niet meer meedoet. Wat mij betreft klaagt de overheid haar aan voor contractbreuk en zegt “terug met die centen”. En komt ze op een zwarte lijst van influencers die nooit meer op een overheidsbijdrage hoeven te rekenen. Overigens, als je langer dan een half nummer naar één van deze artiesten luistert, of naar een interview, dan voel je je IQ dalen. Zet ze samen in een kamer, en het IQ ligt op de gemiddelde temperatuur van Antarctica in de winter.

Kritische vragen stellen over het overheidsbeleid, prima. Ik heb er wel een paar, bijvoorbeeld over de RIVM richtlijnen over maskers. En waarom stadionbezoek deels is toegestaan, maar waarom dat niet gekoppeld wordt aan een maskerplicht? Waarom zijn maskers überhaupt niet verplicht? Hoe zit het met de testen? Waarom is reizen toegestaan terwijl het aantal besmettingen enorm hard oploopt? Waarom moet de horeca dicht, maar blijven de grenzen open? En kan ik nog wel even doorgaan. Maar beïnvloed door complotgekkies gaan roepen dat je niet meer mee doet, tja. Dan doe je inderdaad niet meer mee met volwassen, rationele mensen Famke, Bizzey, Thomas en Tim.

Ga naar Aliexpress, dhgate, wish of zo’n andere Chinese webwinkel. Zoek een ‘face mask’ met een leuke print die bij je past, en bestel er een paar. Ik heb maskers met sigaren, en krijg daar leuke reacties op. Bescherm jezelf, en bescherm anderen. Was je handen. Hou afstand. Zoek de problemen niet op. #ikdoewelmee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *