Manisch depressief transferbeleid

      Geen reacties op Manisch depressief transferbeleid

Ik ben een Ajax fan. Zo groot dat ik vanuit Singapore alles probeer te volgen. Voor het eerst in 20 jaar heb ik zelfs Ajax shirts gekocht. En van afstand zie ik de club goed presteren. Alleen is het transferbeleid het best te omschrijven als manisch depressief. Natuurlijk, geen enkele club technisch directeur scoort 100%, maar bij sommige aankopen weet je vooraf al dat het een mislukking wordt. Anderen zijn gokjes waarbij het dubbeltje beide kanten op kan vallen. En dan zijn er de gegarandeerde hits.

In die laatste categorie vallen spelers als Tadic, Promes, Blind maar ook Antony. Jongens waarvan je gewoon weet dat het goed komt. Ook met Klaas Jan Huntelaar haal je iemand binnen waarvan je weet wat voor kwaliteiten hij heeft. Neres was onbekend, maar ook zijn talent stond als een paal boven water voordat hij kwam.

Dan heb je de gokjes. Die kunnen goed uitpakken. Dan heb ik het over Tagliafico, Martinez, Sanchez en onze nieuwe topper-in-spe Kudus. Andere gokjes komen niet goed uit de verf. Dat kan. Dat Marin verzoop bij Ajax was vooraf niet te verwachten, al speelde hij bij Ajax nooit op de positie waar hij het best tot z’n recht komt. Bij Standard Luik was hij geen controleur, iets waar hij bij Ajax moest spelen. Zijn kracht is meer maar voren, maar daar stond ene Donny van de Beek, en die speel je er niet zomaar uit. Ajax heeft hem prima kunnen verkopen, weinig verlies op geleden dus dat is geen grote schadepost. Ook een Matteo Cassierra was een gokje die de verkeerde kant op viel. Jammer, maar dat soort dingen gebeuren. Denis Johnson was bij Heerenveen een heerlijke speler om naar te kijken, helaas kon hij het in de grote mensenwereld niet redden. Gegokt en verloren. Labyad is ook zo’n gokje, die leuk is voor de breedte maar geen basisspeler is. Als Davy Klaassen komt, dan is hij ook een gokje. Want hij komt als controleur, maar gaat hij het redden op die plek? Hij zal het beter doen dan Alvarez, maar dat zegt meer over Alvarez dan over Klaassen. Alvarez valt overigens tegen, daar had ik vooraf veel meer van verwacht. De gedachte achter het aantrekken van Siem de Jong was ook logisch, een scorende, diepgaande middenvelder als vervanger van Klaassen, helaas door jarenlang blessureleed kon De Jong het niveau niet meer aan. Gegokt en verloren. Klaassen kan slagen, maar kan ook falen in zijn nieuwe rol en met het hogere niveau van Ajax dan toen hij nog Ajacied was. 

Waar ik echter hoofdschuddend naar kijk is de laatste categorie. Spelers waarbij je vooraf al weet dat het mis gaat. Ajax zat anderhalf jaar achter Magallan aan. En als je naar de reacties van de Argentijnse fans keek, en YouTube beelden dan wist je vooraf al dat hij bij Ajax nooit zou slagen. Hetzelfde geldt voor Kristensen die werd gepresenteerd met de tekst “aanvallend zit het goed, hij moet alleen aan z’n techniek werken en beter leren verdedigen”. Dat zijn woorden die je niet wilt horen voor een Ajax aankoop op de rechtsback positie. Ajax aankopen moeten technisch goed zijn. En nu komt Ajax weer met zo’n onbegrijpelijke aankoop. Maarten Stekelenburg, die was in 7 jaar Ajax maar 1 seizoen goed, daarvoor was hij een prutser die terecht zijn basisplaats verloor aan Kenneth Vermeer. En na zijn vertrek bij Ajax heeft hij 10 jaar lang de bank warm gehouden. Sean Klaiber, wat moet je daar nu mee? Een speler die in 7 seizoenen bij FC Utrecht nooit op de radar van grote clubs is gekomen en nauwelijks opvalt. Waar is de RvC wanneer je ze nodig hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *