Corona in Singapore

      Geen reacties op Corona in Singapore

Met verbazing kijk ik naar Europa en Amerika. En met hun gevecht tegen het coronavirus, covid-19. En hoe een deel van de bevolking het een gevecht tegen de bierkaai maakt door egoïstisch gedrag, door eigenwijsheid, door gedram. En hoe bepaalde figuren er misbruik van maken door foute informatie de wereld in te slingeren en daarmee massa’s mensen gek te maken. Zoals die Engel des Doods, Willem met z’n viruswaanzin. De waanzinnige is hij, niet het virus en de mensen die het virus proberen in te dammen. Of zoals Lange Frans, wiens drugs en alcoholgebruik zoveel schade heeft aangericht in z’n brein dat hij allerlei rare theorieën geloofd.

Ik woon in Singapore. Waar veel inwoners connecties hebben met China, en waardoor we dus snel hinder ondervonden van het virus. Gelukkig werd de grens snel gesloten. Niet alleen met China maar alle grenzen. Ik was zelf een weekendje in Kuala Lumpur met Cindy en we kwamen terug in Singapore twee dagen voordat de grens dicht ging. Dat was de eerste keer sinds de tweede wereldoorlog dat de grens werd gesloten. En begin april kregen we te maken met een lockdown, die hier de circuit breaker werd genoemd.

Als je thuis kon werken moest je thuis werken. Eten mocht alleen maar afgehaald worden. Alleen essentiële winkels mochten open. Dat zorgde voor een explosie aan bestellingen bij de online supermarkten die geen bezorgslots meer hadden. Dit duurde tot 2 mei, toen mochten er iets meer winkels open en op 1 juni gingen we naar “phase 1” van de heropening.

Al die tijd zijn mondkapjes verplicht zodra je naar buiten gaat. En nog steeds. Draag je geen mondkapje krijg je $300 boete. En er zijn extra boa’s aangenomen om streng te controleren. Iedereen houdt zich keurig aan de maatregelen. Phase 1 hield in dat samenscholen mag, maar maximaal 5 personen. Op de dag dat Nederland een nieuw lockdown aankondigde, kregen wij in Singapore te horen dat we naar de volgende Phase gingen. Groepen mogen nu 8 groot zijn. 

Het leven is hier bijna normaal, behalve dat de grenzen nog steeds grotendeels gesloten zijn. En dat er na 10:30pm geen alcohol meer geschonken mag worden. Ja, en de mondkapjes maar dat is nu een tweede natuur geworden. Net zoals het in en uitchecken als je een winkel in stapt zodat ze je kunnen traceren als er een besmetting gevonden wordt. 

En omdat iedereen zich aan de regels houdt zijn de getallen sinds 1 januari:
1 januari: 0 lokale besmettingen
2 januari: 0 lokale besmettingen
3 januari: 0 lokale besmettingen
4 januari: 0 lokale besmettingen
5 januari: 2 lokale besmettingen
6 januari: 2 lokale besmettingen
7 januari: 2 lokale besmettingen
8 januari: 2 lokale besmettingen
9 januari: 0 lokale besmettingen
10 januari: 0 lokale besmettingen
11 januari: 0 lokale besmettingen
12 januari: 0 lokale besmettingen

In Singapore zijn in totaal 29 mensen overleden. Met zo’n 6 miljoen inwoners verhoudt zich dat tot tussen de 90 en de 100 gevallen in Nederland. Echter zijn er in Nederland meer dan 12.000 mensen overleden. Het kan niet aan het aantal testen liggen, want in Singapore is de testbereidheid hoog met ongeveer 100.000 testen per miljoen inwoners. Ook wordt overal je temperatuur genomen.

Nu zullen er mensen zijn die zeggen het het door ons klimaat komt. Maar onze buren in Maleisië gaan een nieuwe lockdown tegemoet. Die hebben hetzelfde klimaat, alleen niet dezelfde gehoorzaamheid.

Als je puur naar het aantal besmettingen kijkt in Singapore is het niet heel best maar ook niet heel slecht gesteld. Ongeveer 1 % van de bevolking is besmet geweest, maar in vergelijking met Nederland valt dat ook weer mee want Nederland gaat richting de 5%. Alleen in Singapore vertekent het enorm. Van de 59000 gevallen zijn er zo’n 2000 geïmporteerd. Dan blijven er 57000 over. Echter is bijna 55000 daarvan een “dormitory” geval. Singapore leunt veel op tijdelijke gastarbeiders die voor een relatief laag salaris de bouw werken. Wegenbouw, woningbouw etc. En deze wonen in grote groepen in dorms. 16 man op een kleine kamer met stapelbedden. Tja, en dan hoeft er maar eentje besmet te zijn.

Singapore heeft deze mensen echter goed geholpen. De meest van deze gastarbeiders zijn Bangladesh en Indiërs. Er werden doctoren naar de dorms gestuurd die de taal machtig zijn. En de overheid had maar 1 bericht voor ze “wij wonen in de huizen die jullie bouwen, wij rijden over de wegen die jullie aanleggen. Jullie zijn er voor ons als we jullie nodig hebben, dus wij zijn er voor jullie als jullie ons nodig hebben”. 

Al met al ben ik blij met de gehoorzaamheid van de inwoners in Singapore. Geen protesten, geen rellen, geen winkelpersoneel dat politieagenten aanvalt zoals in Eindhoven. Geen Willem Engel en zijn waanzin. Geen vrijstelling van mondkapjes vanwege vage psychische klachten omdat je in rare theorieën geloofd. Gewoon even een paar maanden een klein stapje terug doen om een virus uit te bannen en jezelf en anderen in leven te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *