Makaken

      Geen reacties op Makaken

Tijdens mijn bijna dagelijkse wandelingen in MacRitchie reservoir komt ik heel wat wildlife tegen. Grote hagedissen, bijna zo groot als varanen. Monitor lizards heten ze en ze zijn soms wel meer dan 2 meter lang. Ik heb wel eens een paar wilde honden gezien, een dikke slang die net een knaagdier te pakken had. Schildpadden zie ik ook wel eens, en grote vissen. Vlinders en vogels. En ik heb zelfs een keer een roedel otters zien zwemmen. Dat is een ervaring hoor. Maar de dieren die ik het meest tegenkom zijn apen. Makaken om iets preciezer te zijn.

Je denkt “leuk, wilde apen”. En het is ook best bijzonder hoor om ze op anderhalve meter of nog dichterbij in het echt te zien. Zo hoort het ook, geen hekken zoals in een dierentuin. Dierentuinen zijn gevangenissen voor dieren, al moet ik toegeven dat ze voor beschermde diersoorten dankzij de fokprogramma’s wel nut hebben. Maar de laatste maanden is mijn mening over die apen toch iets veranderd. Het zijn namelijk agressieve bullebakken.

Zo zag ik ooit een koppel wandelen. De man had een fles water en werd aangevallen door een volwassen makaak. Die agressieveling wilde die fles water hebben. Gelukkig besloot de man die fles snel los te laten waardoor het niet tot geweld kwam, maar schrikken is het wel. En onlangs was ik zelf de pineut. Ik liep over de dam van MacRitchie en moest door de groep apen heen. Dat was al vaker gebeurd, dus geen probleem. Maar aan het einde van de dam zat een mannetje op een vrouwtje en ik zeg “naughty”. Dat kreng valt me gewoon aan. Hij doet een charge mijn kant op, maar ik zetten een stap achteruit. Hij dreigde nogmaals, en weer zette ik een stap achteruit maar maneuvreerde me zo dat ik bij de volgende beweging uit kon halen. Dat was goed ook want de aap zette nu echt de aanval in. Hij had alleen niet gerekend op mijn rechtervoet die uithaalde en hem een paar meter liet vliegen. Dat gaf mij de tijd om mezelf uit de voeten te maken. Maar ik ben nu wel extreem op m’n hoede als ik die kutbeesten zie zitten. 

Het is niet mijn eerste slechte ervaring met dit soort apen. In 2005 was ik in Bali. En bij Monkey Forest lopen er ook veel van die beesten. Bij de ingang kan je bananen kopen om te voeren. Dat deed ik, en de eerste de beste aap wilde een banaan. Die gaf ik, maar het kreng rook eraan en gooide het weg. Ik pak dezelfde banaan en geef hem weer. Hij gooit hem weer weg. Ik wil weglopen en dat beest pakt mijn shirt en laat z’n tanden zien. Ik droeg slippers dus een trap geven zat er niet in. Het duurde even voor ik van dat beest af was. Ik pas dus wel op met die valse krengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.