Sticky Vietnamese Tofu

      Geen reacties op Sticky Vietnamese Tofu

Ik heb een paar honderd recepten opgeslagen, iedere keer als ik een lekker vegetarisch of vegan recept zie staan dan sla ik die op met het idee “dat ga ik een keer maken”. Of als ik een ander lekker recept zie waarvan ik denk dat ik het vegetarisch kan maken, dat kan ook. Niet dat ik me strikt aan een vegetarisch levenswijze hou overigens, ik ben een flexitarier. Niet uit keuze, maar in Singapore kan je niet altijd simpel vleesvervangers vinden, en sommige restaurants hier hebben een beperkte vegetarische kaart. Mijn vaste ontbijt bijvoorbeeld, voorheen was er een noodle shop in de coffeeshop en daar ging ik voor vegan. De prata komt met een keuze tussen viscurry of een curry met kip. Tja, dan maar de viscurry. En nu de noodle shop gesloten is en de vervanger alleen maar vleesgerechten heeft is er geen goede vegetarische keuze meer.

Van de kanalen die ik volg op social media is Bosh toch wel een favoriet. Al bevatten hun recepten altijd veel ingrediënten en daarom begin ik er vaak niet aan. Afgelopen weekend heb ik me toch gewaagd aan hun Sticky Vietnamese Tofu en geloof me, die ga ik vaker maken. Veel vaker. Ik heb zelf geen video gemaakt, ik post die van Bosh wel, maar het recept staat onder de video

Ingrediënten:
Blok tofu (stevige tofu)
2 ½ cm gember
1 teen knoflook
1 rode peper
4 lente-uitjes
30ml citroensap
50 gram maïzena
Olie om te bakken
80 gram bruine suiker
4 eetlepels sojasaus
160ml kokoswater
250 gram gekookte rijst
2 stuks baby pak choi
2 eetlepels sesamolie
2 theelepels sesamzaad
Snufje zout

Bereiding:

Met een tofu pers pers je het overtollige vocht uit de tofu. Terwijl je dat doet kan je de andere ingrediënten voorbereiden.

Schil en rasp de gember en het teentje knoflook. Snij de lente-uitjes in kleine ringen en bewaar de groene stengels voor garnituur. Snij de peper ook in dunne ringetjes. Als je niet van pittig houdt, verwijder dan de zaden. Pers de citroen (of limoen).

Doe de maïzena in een schaaltje en snij de tofu in 8 plakken. Bedek de tofu met de maïzena. Bak deze in wat olie en leg ze daarna apart op een stukje keukenrol.

Kook de rijst.

Snij de pak choi in stukken en bedek het met een beetje sesamolie. Gril deze op een grillpan zodat ze een mooi streepje krijgen.

Doe een eetlepel olie in een wok en verhit dit. Roerbak de gember, knoflook, peper en de lente uitjes. Doe de suiker er daarna bij en roer tot het een dikke siroop is. Voeg de sojasaus en het kokoswater toe en laat dit een kwartiertje pruttelen. Voeg dan het citroensap toe. Voeg daarna de tofu toe en zorg dat ze aan alle kanten bedekt zijn met de saus.

Leg de pak choi en de rijst op een bord. Voeg de tofu toe en giet de rest van de saus er over. Garneer met de laatste stukjes lente ui.

Zo zag mijn versie er uit


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *