Dal van rode linzen

      Geen reacties op Dal van rode linzen

Als veganist, vegetariër of flexitarier word je aangeraden om meer bonen en peulvruchten te eten. En eerlijk gezegd doe ik dat niet, maar ik wil dat wel veranderen. Ik ben geen fan van bonen, dus die eet ik heel sporadisch. Dan maar naar peulvruchten kijken. En laat één peulvrucht hier heel populair zijn dankzij de Indische keuken, en dus in overvloed aanwezig: linzen. 

In het verleden maakte ik regelmatig een Turkse rode linzensoep, maar dat is al een tijd geleden dat ik dat heb gegeten. Soms gebruik ik linzen als vleesvervanger in een pastasaus, maar dat was het wel. De laatste tijd is mijn dochter Aqila wat aan het klagen, ik maak te veel salades en te veel niet Aziatisch eten. Soms vindt ze het lekker, maar als het te gezond lijkt dan moet ze het niet. Tijd om een gezonde hap te verbergen als Aziatisch eten dus. En dus kwam ik uit op Dal, of Dahl, of Daal. Het wordt op verschillende manieren geschreven, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Een dikke, romige curry met linzen. 

Het recept staat hieronder, zonder video, en ik kan zeggen dat ik dit vaker ga maken. Erg lekker, simpel, en zowel Cindy als beide kinderen smulden. Het was dus een groot succes. Ik koos voor een combinatie met naan, maar de restjes nam ik mee als lunch naar werk met rijst.

Ingrediënten:
1 theelepel kokosolie (je kan ook een andere olie gebruiken, maar kokosolie past het best)
2 gesnipperde uien
3 gesnipperde tenen knoflook
2 eetlepels geraspte gember
1 fijngesneden chilipeper
1 theelepel komijn zaad
1 theelepel koriander zaad
1 theelepel mosterdzaad
2 theelepels kurkuma
1 theelepel garam masala (als je niet alle andere specerijen hebt, kan je dit vervangen met meer garam masala)
200 gram gedroogde rode linzen
1 blik tomatenblokjes
1 blik kokosroom (melk kan ook, maar dan minder bouillon toevoegen)
500ml bouillon 
Sap van een halve citroen
Zout
Peper
2 handjes spinazie or een andere groene bladgroente naar keuze (ik gebruikte rucola)

BEREIDING:

Verhit de olie in een flinke pan over middelhoog vuur. Fruit de ui, en voeg later de knoflook, gember en chili peper toe. Ondertussen vermaal je de zaden van de komijn, koriander en de mosterd in een vijzel. Dit mag samen met de kurkuma en garam masala ook in de pan. Bak dit een minuutje mee en voeg daarna de linzen, de tomaten, kokosroom/melk en de bouillon toe. Voeg naar smaak wat peper en zout toe en laat dit 15 tot 20 minuten pruttelen tot de dal mooi ingedikt is. Roer regelmatig zodat het niet aan de bodem gaat plakken. Op het laatst kan het citroensap erbij, en de groente bladgroenten. Roer het goed door, laat nog een minuutje of 2 koken en serveer dan met rijst of naan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.