Ethiopische linzen stoofpot

      Geen reacties op Ethiopische linzen stoofpot

Ik ben de laatste tijd wat meer aan het kijken naar recepten met linzen en kikkererwten. Ik heb laatst al een stoofpotje gemaakt met kikkererwten en een lekker linzengerecht maar mijn assortiment moet natuurlijk groter. En niet alleen maar Aziatisch, dus ben ik eens gaan kijken in welke landen linzen nog meer gebruikt worden. En ik kwam in Afrika, in Ethiopië. Een simpele stoofpot met rode linzen en rijst. Weinig werk, vol smaak. 

Het smaakt toch heel anders dan Indische gerechten, terwijl de ingrediënten wel veel hetzelfde zijn. Donkerder, maar wel heel lekker. Ik heb er van zitten smullen, en de restjes gingen mee als lunch. Dit ga ik zeker vaker maken.


Ingrediënten:

Beetje olie
2 cups gesnipperde rode ui
1 eetlepel gesnipperde gember
3 gesnipperde teentjes knoflook
3 eetlepels tomaten puree
1 ½ eetlepel Berbere kruiden (als je dit niet hebt, 1 eetlepel garam masala en een halve eetlepel Cayenne peper werkt prima als alternatief)1 cup gedroogde rode linzen
3 cups groentebouillon 
beetje zout naar smaak
wat gehakte peterselie

Bereiding:

Gebruik een pan met een dikke bodem. Zet deze op, niet te heet, en voeg wat olie toe. Fruit dan de ui tot deze zacht wordt. Daarna mogen de knoflook en de gember erbij. Na een minuut of vijf is het tijd voor de tomaten puree en de berbere kruiden. Bak dit even mee maar blijf ondertussen wel roeren. Voeg daarna beetje bij beetje de bouillon toe en zet het gas dan iets hoger. Laat dit even pruttelen.

Ondertussen kan je de linzen omspoelen en daarna kan het in de pan. Laat dit langzaam pruttelen, half afgedekt. Na ongeveer een half uur zijn de linzen mooi zacht. Voeg wat zout naar smaak toe. Serveer met rijst en wat peterselie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *