Vrijwilligerswerk

      1 reactie op Vrijwilligerswerk

Tijd doneren. Ik heb mijn jonge jaren veel vrijwilligerswerk gedaan. Niet omdat het moest of onder sociale druk, maar omdat ik het leuk vond. In Wormer zat er een jongerencentrum, Neon, en daar heb ik jarenlang achter de bar gestaan, ik heb een tijdje in de programeergroep gezeten en maakte de boekjes met de maandkalender. Later ben ik nog jarenlang vrijwilliger geweest bij Drieluik als discjockey en barkeeper.  En toen kwam het werkende leven in de weg, een tekort aan tijd, dus van georganiseerd vrijwilligerswerk kwam niet veel meer. Incidenteel stak ik nog wel eens de handen uit de mouwen, zoals een paar jaar terug bij het opruimen van de oevers van de dijk tussen de Zaanse Schans en de Bartelsuis. Gewoon een paar uur op een zaterdag of zondag met een groep andere dorpsgenoten de flink vervuilde oever weer vuilnisvrij maken. En de dingen die boven water kwamen waren best schokkend. Een magnetron, een kliko, een tapijt en zelfs een koelkast als ik het me goed herinner. En vooral heel veel burger king en mcdonalds troep die de fietsende scholieren op weg naar huis zonder nadenken maar in de rivier gooien. Maar goed, ik woon niet meer in Nederland en dus kan ik niet meer jaarlijks die oever helpen opruimen.

In Singapore heb ik nog niets gevonden op dat gebied. Er is wel een vrijwilligerstaak die mij leuk lijkt, een soort burgerwacht waarbij je één avond in de week samen met een collega vrijwilliger een rondje door de buurt loopt. Goed voor mijn gemiddelde aantal stappen, lekker in de buitenlucht maar om hier aan mee te mogen doen moet je een permanente verblijfsvergunning (PR) hebben, en die heb ik nog niet. Om die te krijgen helpt het wel als je vrijwilligerswerk doet, dus het is een catch 22.

Cindy kwam laatst via via in contact met een vrijwilligersorganisatie die op drie plekken in Singapore eten uitdeelt aan arme, op zichzelf wonende, ouderen. Een van die locaties is op 5 minuten lopen van waar we wonen. Cindy heeft ons opgegeven als vrijwilliger. Het is maar één keer in de week, op zaterdag, en de kinderen doen mee. Afgelopen zaterdag was de eerste keer, en we hebben gelijk gezegd dat we dit iedere zaterdag gaan doen. Het kost niet veel tijd, de oude mensen zijn enorm blij, de organisatie is blij want de dame die de ‘food run’ organiseert was op deze locatie altijd alleen en nu heeft ze 4 paar handen als hulp. En wij krijgen als beloning de dankbaarheid van de kwetsbare groep en een goed gevoel omdat we iets terug doen voor de samenleving. 

Omdat het vandaag Vesak day is, een boeddhistische feestdag werd er voor een keer ook op zondag voor lunch gezorgd. We zijn dus weer gaan helpen, en onze hulp wordt zo ontzettend gewaardeerd. Vijf dagen per week is er een centrale keuken open die deze ouderen een maaltijd geeft, maar in het weekend zijn ze op zichzelf aangegeven. De organisatie die Cindy en ik nu helpen probeert het gat van het weekend op te vangen. Voorlopig alleen op zaterdag tot er meer sponsoren zijn zodat het financieel ook op zondag mogelijk is. En zodra dat gebeurt ga ik ook op zondag de handen uit de mouwen steken. 

1 gedachte over “Vrijwilligerswerk

  1. Pauline

    Top Ferdinand! Ben erg bekend met vrijwilligerswerk. Helaas zie ik hoer in Nederland dat er al minder vrijwilligers te vinden zijn. Het heeft echt niet altijd met tijd te maken, meer de instelling. Jammer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.