Bloemkool ‘chicken’ Wings, Buffalo styleBuffalo Wings, een klassieker in de Amerikaanse keuken. Knapperige kippenvleugels in een hete saus. Dat doet me altijd denken aan mijn eerste reis naar Amerika, in 2009. In iedere stad hadden we een groep lokale sigarenrokers die ons wegwijs maakte. En in Rochester, een plaatsje in New York, namen ze ons mee naar Dinosaur BBQ, een lokale grootheid. We bestelden allemaal een garbage plate waarbij je verschillende barbecue gerechten krijgt met twee ‘sides’. Aangezien ik voor allemaal pittige gerechten koos nam ik twee fruitsalades als sides. Alle andere gasten mij uitlachen, maar toen ze de extra hete Buffalo Wings proefden wilde ze allemaal mijn fruitsalade. Iets wat ik weigerde, en waardoor ik als laatste lachte.

Maar goed, jaren later kwam ik bij zinnen en bande ik vlees uit mijn leven. Bijna volledig, ik moet nog altijd toegeven dat ik eens in de zoveel tijd, bij gebrek aan alternatieven, wel eens een stukje vlees eet. Wel met steeds meer tegenzin. Maar ik kan me niet herinneren wanneer ik het zelf voor het laatst heb klaargemaakt.

 

Als alternatief voor de Buffalo Wings las ik veel over cauliflower Buffalo Wings. Gemaakt van bloemkool. Ik heb een recept opgezocht, aangepast, en ben aan de slag gegaan. Zonder al te veel hoop overigens, maar onterecht. Het was heerlijk, en Cindy smeekte om meer.

Wat heb je nodig?

 • Een bloemkool, aan roosjes gesneden
 • Een theelepel paprikapoeder
 • Twee gesnipperde teentjes knoflook (of twee theelepels knoflookpoeder)
 • Snufje zout
 • Snufje peper
 • 100 gram bloem
 • 200 ml plantaardige melk

 

Verhit de oven tot 225 graden. Mix alle ingrediënten samen tot een beslag en doop de bloemkoolroosjes in het beslag. Bedek een ovenschaal met bakpapier en spreid de bloemkoolroosjes daar op uit. Bak deze voor 20 minuten, halverwege een keertje omwisselen

Terwijl dit in de oven staat kan je de Buffalo saus maken. Daarvoor heb je nodig:

 • ⅔ cup pepersaus
 • ½ cup ongezouten (plantaardige) boter
 • 1 ½ eetlepel azijn
 • ½ theelepel Worchestershire saus
 • ¼ theelepel Cayenne peper
 • Snufje zout

Stop alles in een steelpannetje en breng het langzaam aan de kook. Zodra het begint te bubbelen mag het van het gas af.

Na 20 minuten haal je de bloemkool uit de oven. Besmeer de roosjes met de Buffalo saus en bak ze dan nog eens 20 minuten. Je krijgt dan pittige en knapperige bloemkoolroosjes die zacht en smeuïg van binnen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.