Ik ben het zat

      Geen reacties op Ik ben het zat

Ik ben het echt zat en dit wordt een blogpost vol met krachttermen. Schijtziek is een betere omschrijving dan zat. Er zijn in Nederland twee groepen debielen die een kinderfeest volledig om zeep helpen. Domme lelijke scheeuwende debielen. Aan de ene kant extreem linkse facisten, een aan de andere kant onwetende, stugge eikels met onderbuikgevoelens die in een multi-culturele samenleving gewoon geen plaats horen te hebben. Ik heb hier al eerder over geschreven.

Laten we beginnen bij het begin. Die figuren van Majority Perspectitve en de Grauwe Eeuw. Walgelijk volk, dat dreigt Sinterklaas te vermoorden en hoopt dat “kinderen onder de botsplinters komen te zitten” en ook de domme blokkeerfriezen oproept om de trein waarin ze zitten maar voor die trein te springen. Walgelijk! En ieder compromis vegen ze van tafel, sterker nog, ze willen niet eens aan tafel zitten. En dan de naam, het is een minorty perspective, geen majority. Zelfs binnen de minderheid die Zwarte Piet racistisch vind hebben ze geen meerderheid van de steun. Dom, provocerend volk met oogkleppen.

Maar ook de andere kant, al het volk dat pro-zwarte Piet is heeft oogkleppen. Dat sneue volk dat racistische dingen roept als “oprotten uit ons land”. Allereerst is dat helemaal niet aan intollerante domkoppen zoals jullie. Je moet lekker in een strenge dictatuur gaan wonen als je andersdenkenden niet accepteert en respecteert. Ga lekker naar Turkije om Erdoghan aan te hangen, die gooit ook alle tegenstanders en andersdenkenden in de gevangenis. En het doet mij pijn dat ik zelfs familie zulke enge facistische dingen zie roepen op facebook.

En dan de argumenten van de pro pieten. “Het is traditie” gelul. Ja, Sinterklaas en Zwarte Piet zijn traditie. Maar dat Zwarte Piet er als een domme neger uitziet, dat is geen traditie! Dat is pas in de jaren 80 zo gekomen. Zwarte Piet is in de ruim 150 jaar dat hij als Zwarte Piet bestaat al zo vaak van uiterlijk en gedrag veranderd dat het juist traditie is dat hij iedere paar decenia evolueert. En kijkend naar de tijdslijn is de termijn voor de volgend evolutie allang verstreken. Het filmpje hieronder laat dat duidelijk zien:

En als je dan tijdens een discussie dit gegeven aanhaalt, dan krijg je een prive bericht van een laffe racist, ene Elisa Ligterink. Or Lig Tering, dat kan ook. Die denkt dat het constructief is om iemand het onderstaande bericht te sturen, om me dan te blokkeren voordat ik antwoord kan geven. Extreem laf, extreem dom, en daarom heb ik er ook geen enkel probleem mee om dit openbaar te gooien. Ik hoop zelfs dat dit viraal gaat en dat men ziet wat voor eng, laf en gemeen mens ze is. Al hoop ik natuurlijk niet dat mijn lezers hetzelfde doen als wat deze laffe trut met haar bekrompen, racistische gedrag doet.

elisa de domme koe

Ook het argument “het is maar een klein deel dat zich gekwetst voelt” is onzin. Het is meer dan twintig procent. En je moet behoorlijk harteloos zijn als je twintig procent van Nederland bewust kwetst terwijl een aanpassing naar een roetveegpiet voor jou persoonlijk niet kwetsend is. Dan ben je gewoon keihard een gemeen egoistisch mens, zonder hart, zonder empathie, zonder EQ.

Ook de hardheid van de acties van het rechtste pro-pietenkamp is eng. En dan heb ik het niet over de online scheldpartijen en bedreigingen naar iedereen die niet stug de hakken in het zand zet maar een genuanceerde blik op het geheel heeft doordat hij zich heeft ingelezen in het verhaal. Maar dan heb ik het over stenen en eieren gooien naar demonstranten die zich keurig aan de regels van hun vergunning houden en netjes in het toegewezen vak blijven. Groepen hooligans die door de ME moeten worden teruggeslagen omdat ze op jacht zijn naar demonstranten die zich vreedzaam gedragen. Of het met veel agressief vertoon blokkeren van een snelweg, en daarmee de wet breken terwijl een legale tegendemonstratie ook mogelijk was. En wat ik dan nog het meest walgelijke vind is dat er twee ton wordt opgehaald voor die figuren, die met hun agressie (wat zelfs een lichte vorm van terreur genoemd kan worden! kijk maar naar de definitie “Terrorisme (van het Latijnse terror, paniek) is het zonder wettige grond plegen van ernstig geweld, of ernstige dreiging daarmee, met een politiek doel.“) een GRONDWETTELIJK RECHT ontnemen. En dan met een lichte taakstraf wegkomen. Grondrechten onmogelijk maken hoort veel strenger gestraft te worden. En dan komen de voorstanders met een “ja maar Turken blokkeerden de Erasmusbrug”, ja en? Die hielden daarmee geen legale demonstratie tegen waarvoor een vergunning was gegeven, en blokkerden daarmee geen grondrecht dus kan je de situaties niet met elkaar vergelijken. Ik keur de blokkade van de Erasmusbrug ook af, maar daar werd geen grondwettelijk recht onmogelijk gemaakt. Als je dat argument gebruikt ben je echt te dom om te poepen, en zou je eigenlijk je stemrecht moeten opgeven.

En dan over het onderwerp zelf: Zwarte Piet. En racisme. Laten we de dingen svp scheiden in het fenomeen Zwarte Piet en in de karikatuur Zwarte Piet. Is het fenomeen racistisch? Nee. Juist het tegenovergestelde. Het zijn bevrijde slaven die nu als vrij man, en uit vrije keuze, Sinterklaas helpen. Ze brengen kadootjes, ze brengen plezier. Daar is niets racistisch aan. Maar dan komen we bij de karikatuur van Zwarte Piet. En iedereen met een beetje empathie kan niet ontkennen dat Zwarte Piet ergens in de loop van de jaren 80 enorm is veranderd. En de verandering, alhoewel niet ingegeven door racistische motieven, heeft wel heel veel racistische kantjes. Zwarte Piet kreeg kroeshaar, Zwarte Piet kreeg gouden oorbellen, Zwarte Piet ging met een dik aangezet Surinaams accent praten, maar dan wel in heel gebrekkig Nederlands. En vergeet niet, in de jaren daarvoor werden veel Nederlanders voor het eerst geconfronteerd met Surinamers. Surinamers die in relatief grote aantallen naar Nederland kwamen in verband met de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. En bepaalde kenmerken van deze groep werden uitvergroot gebruikt voor Zwarte Piet. Met de kennis van nu is dat racistisch. Dat maakt het fenomeen echter niet racistisch, maar de karikatuur wel.

Het aanpassen van Zwarte Piet naar een roetveegpiet zou een prachtig vervolg zijn op de traditie. Want de traditie is dat Zwarte Piet met de tijd meegaat, dat hij iedere paar decenia langzaam ontwikkelt tot een nieuwe, moderne, Zwarte Piet. En dan zal de discussie verstommen tot een paar schreeuwers in de marge, links en rechts. Voor de rest zal het Sinterklaasfeest weer een feest worden. Een feest waarbij niemand zich gediscrimineerd of buitengesloten voelt. Een feest waarbij de politie geen grote groepen agressieve hooligans of extreem rechtse figuren hoeft tegen te houden als ze op zoek gaan naar demonstranten. En waarbij alle kinderen in Nederland kadootjes en strooigoed krijgen van een vrolijke kindervriend met zwarte vegen op zijn gezicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.