Pasta met aubergine tomatensaus

Voordat ik vegetariër werd, de reden waarom ik deze stap nam staat uitgelegd op m’n recepten pagina, miste ik altijd iets als ik een maaltijd zonder vlees at. Nu weet ik dat het puur tussen de oren zat, en mis ik niets meer als ik een lekkere, gezonde, voedzame, gebalanceerde vegetarische of veganistische maaltijd kook en eet. Toch probeerde ik met regelmaat iets zonder vlees, en iedere keer bleef ik met een gevoel zitten dat er iets zwaars ontbrak, iets wat echt vulde. Tot ik dit recept van Jamie Oliver zag, iets aanpaste naar m’n eigen smaak, en lekker kookte. Ik zat vol, en ik miste het vlees geen moment, dit recept was echt een doorbraak. En dit gerecht heeft mij ook wel geholpen in mijn transitie naar het bannen van vlees, vis, zuivel en eieren uit m’n dieet. Alleen de kaas nog.

Als ik dit recept nu zou maken, dan had ik de parmezaan vervangen voor een vegan versie, die ik maak van broodkruim en edelgist met wat zout. En voor de ricotta zou ik wellicht een cashew kaasje gebruiken, een zuivelvrije kaas gemaakt van cashewnoten. Dat recept post ik binnenkort wel een keer.

Wat heb je nodig voor dit recept?

300 gram volkoren pasta (fusilli)
twee aubergines
twee chili pepers
twee teentjes knoflook
50 gram pijnboompitten
bosje basilicum
twee blikken tomaten
200 gram ricotta
stukje parmezaan
geroosterde paprika
beetje zwarte peper

Prik een gaatje in de chili pepers, snij de aubergines in de lengte doormidden en maak inkepingen in het vruchtvlees. Stoom deze dan in een vergiet boven kokend gezouten water voor een minuut of 25.Tip: kook gelijk de pasta in dat gezouten water.

Rooster de pijnboompitten en maal ze daarna licht in een vijzel.

Haal de blaadjes basilicum van de steeltjes en snij de steeltjes fijn, snij ook de knoflook fijn. Doe wat olie in een pan en bak de basilicumsteeltjes en knoflook tot deze goudbruin zijn. Voeg dan de tomaten toe, met twee blikken water. Voeg ook de geroosterde paprika toe aan de saus en stamp de paprika en tomaten fijn. Breng op smaak met wat peper en zout en laat dit een half uurtje sudderen.

Ontvel de chilipeper, verwijder de zaadjes en snij in kleine stukjes. Voeg de chili toe aan de saus. Snij de gestoomde aubergines in stukjes en vermeng ook door de saus. Gooi de pasta erbij, voeg eventueel wat kookwater toe indien nodig en haal alles van het vuur. Scheur de basilicumblaadjes en voeg deze samen met klodders ricotta toe. Sprenkel er geraspte parmezaan overheen en eet smakelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.