Boerenprotest

      1 reactie op Boerenprotest

Ik erger me dood aan het boerenprotest. En snap de blinde steun voor de boeren niet. Iedereen met een klein beetje kennis van het internet kan feiten opzoeken. En dan blijken de boeren het helemaal niet zo zwaar te hebben.

Diverse serieuze journalisten hebben uitgezocht wat het gemiddelde inkomen van een melkveehouder is. Dat was in 2017 €64000 en in 2018 de helft. En dan hebben we het over winst na belasting, dus schoon aan de haak Daarnaast heeft de gemiddelde boer ook nog eens tussen de 10.000 en 14.000 neveninkomsten. Geen klein bedrag dus. Dus zo zielig en arm zijn de boeren niet. Het Centraal Bureau voor de Statistiek deed ook een duitje in de zak en kwam met de volgende cijfers: ‘18 procent van de boeren is miljonair’En ter vergelijking: ‘Van alle werkenden is 1,5 procent miljonair.’ ‘Het gemiddelde besteedbaar inkomen van een boer komt op 42 duizend euro, terwijl de gemiddelde werkende het moet doen met 34 duizend euro.’

En dan het argument dat er zonder boeren geen eten is. Dat is maar ten dele waar. Nederland is zo’n beetje de grootste vleesexporteur ter wereld (!!). 75% van de varkens die hier in megastallen worden geboren gaan als karkassen naar het buitenland. Net zoals heel veel van de hier geboren en vermoorde runderen voor de export bestemd zijn. Om over kippen nog maar te zwijgen. Dus als 75% van de megastallen verdwijnen, dan nog hebben we voldoende te eten in Nederland. Plus we hebben schonere lucht, meer ruimte voor natuur en minder dierenleed. Plus hoeft er dan minder subsidie in de bioindustrie worden gepompt.

Vanuit de EU krijgt Nederland 725 miljoen aan landbouwsubsidies. Nu gaat dat niet allemaal naar de bioindustrie, maar voor een groot deel wel. Zo gaat 20% daarvan rechtstreeks naar een organisatie van varkensboeren. En die 725 miljoen, daar betalen alle Europeanen aan mee. Voor heel Europa ligt de subsidie overigens op 50 miljard!! Plus dan zijn er nog subsidies vanuit Den Haag. Geld dat veel beter te gebruiken is om bijvoorbeeld bedrijven te helpen met een transformatie van bioindustrie naar een duurzame boerderij met landbouw en een paar dieren die op biologische wijze onderhouden worden. Dat zou de problemen al enorm verlichten.

Wat ik ook niet snap is waarom alle boeren protesteren. De CO2 maatregelen treffen alleen de veetelers. En de veeteelt is nu eenmaal enorm belastend, zij zorgen ook voor een enorme uitstoot. Met de landbouwers is niets mis. Die worden niet geraakt door de regelgeving die er aan zit te komen.

Dan kom ik uiteindelijk uit bij de agressie. Boeren die files creëren door met tractoren over de snelweg te rijden: geef ze allemaal een boeten wat ze mogen niet op de snelweg komen met die dingen. Daarna rijden ze door hekken heen op het malieveld. Ze rijden deuren uit provinciehuizen. Ze blokkeren een vliegveld in Eindhoven. Ze dreigen, ze bedreigen. En dat allemaal omdat ze de wereld verder willen verkloten met hun uitstoot. En de leider van dat zooitje? Dat is een gek die boeren met joden in de 2de wereldoorlog vergelijkt. Met als klap op de vuurpijl het feit dat hij geen groente verbouwd, en ook geen enkele gram vlees of zuivel levert aan de maatschappij. Een nertsenfokker, die zijn dieren vergast om ze van hun bont te ontdoen. Een dierenbeul pur sang. Als er al een vergelijking is met de 2de wereldoorlog, dan vergelijk ik Mark van den Oever niet met de joodse slachtoffers. De slachtoffers werden namelijk vergast. En dat is precies wat Van den Oever met ‘zijn’ nertsen doet. Denk daar maar eens over na!

1 gedachte over “Boerenprotest

 1. Ad

  Mag ik hier een kleine kanttekening bij plaatsen?
  Sinds de EEG omgevormd is tot EU vindt onze overheid dat onze grenzen open moeten en we buitenlandse (Europese) moeten verwelkomen. Eén voorbeeld: De melkquota werd losgelaten en ook de prijs.
  Maar idioot genoeg blijft Nederland het land met de hoogste belastingen en eisen (lees: verplichte investeringen).
  Veel boeren beseften dat hun huidige bedrijf ineens niet meer rendabel was dus werd het kiezen of delen:
  Bedrijf opheffen of vergroten. De boeren die veelal onder hoge hypotheeklast voor uitbreiding hebben gekozen worden steeds verder op kosten gejaagd door de overheid. Denk aan investeringen om mest te injecteren en de vele andere milieumaatregelen. Ik vind dat uw opvatting op slechts een klein deel van de boeren betrekking heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.