Vieze praatjes

      Geen reacties op Vieze praatjes

Ja, deze blogpost gaat over vieze praatjes. Over poepen, en dan niet met de Vlaamse betekenis. Ja, ook op z’n Vlaams is het een vies praatje, maar dan gaat het niet over feces, poep, stront, schijt, ontlasting, shit, of crap. In het Vlaams gaat het dan over seks. Maar ik ga het hebben over ontlasting.

Op een of andere manier is het toch nog een beetje een taboeonderwerp. We vinden het smerig, en toch doen we het allemaal. Zelfs de mooiste vrouw ter wereld, of de lekkerste knul ter wereld indien je op mannen valt, gaat naar het toilet om zijn of haar darmen te legen. En ondanks dat we het allemaal als “smerig” bestempelen voelen we ons allemaal veel beter na een bezoekje aan de porseleinen troon. Ik in ieder geval wel. Lichter, opgelucht, en dat is een gevoel dat in mijn geval best lang kan blijven hangen. Soms denk ik een uur later nog “dat was lekker, ik voel me nog steeds opgelucht”. 

Waarom vinden we het eigenlijk vies? De geur? De vorm? Dat het uit ons lichaam komt? Al zouden we in dat geval mensen en dieren ook allemaal vies moeten vinden, want ieder mens komt uit een ander mens, en ieder dier ontstaat ook uit andere dieren. En dat terwijl ontlasting toch ook zo nuttig kan zijn. Het is eigenlijk zonde dat we onze ontlasting niet gebruiken. Het is de allerbeste mest die we maar kunnen bedenken, het is gratis, maar we kiezen ervoor om het niet te gebruiken. Het zou zoveel kunstmest kunnen vervangen, want het milieu weer ten goede komt. Geen gebrek aan grondstoffen, geen vervuiling bij de productie van kunstmest. Biologischer kan niet.

Maar oké, dat is ook niet de inspiratie van dit stukje. Er is mij namelijk iets opgevallen. Toen ik vorig jaar januari begon met dagelijkse wandelingen ging ik ook vaker naar het toilet. Door omstandigheden zoals scheenbeenvliesontsteking ging mijn trainingsintensiteit omlaag, en aan het eind van het jaar deed ik weinig meer. En mijn toiletbezoek werd ook minder frequent, maximaal 1 keer per dag voor een grote boodschap. Mijn goede voornemen was dan ook om weer dagelijks te gaan lopen, en dat doe ik braaf. Op het moment van schrijven zit ik gemiddeld op 18.000 stappen per dag vanaf 1 januari. En wat mij opviel is dat ik sindsdien ook weer drie keer per dag lekker op het toilet ga zitten en mijn endeldarm ledig. Het is niet zo dat het 1 portie is verdeeld in drie etappes, nee, alle drie de toiletbezoekjes zijn volwassen ladingen. Dus in plaats van 1 keer per dag mezelf heerlijk licht en opgelucht te voelen is het drie keer per dag. Een bonus, want het wandelen zelf geeft me ook al veel voldoening.

Ik vraag me alleen af waarom. Online kan ik geen duidelijke antwoorden vinden. Er wordt geclaimd dat het komt omdat de darmen gestimuleerd worden door de beweging, maar dat zou alleen gelden voor het eerste toiletbezoek na de training lijkt mij. Zelf kwam ik op de theorie dat mijn lichaam opgeslagen vet verbrand, en dat er ook afvalstoffen in dat vet zitten. Dat de verhoogde frequentie daarmee te maken heeft. Maar die theorie wordt niet ondersteunt door ook maar iets wat ik online kan vinden. Dus als een van mijn lezers weet waarom meer beweging leidt tot vaker poepen, vertel het mij asjeblieft. En excuseer mij, ik ga nu weer even naar het toilet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *