Bruinhemden

      Geen reacties op Bruinhemden

Vrijheidsstrijders noemen ze zich, de relschoppers en vandalisten die zich de laatste dagen laten gelden in Urk, Tilburg, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Den Bosch, Maastricht, en op andere plekken in Nederland. Ze vergelijken de avondklok en de maatregelen van de overheid tegen corona met de tweede wereldoorlog. Maar dan op een hele foute manier.

Kijk, dat je het niet met bepaalde ingrepen eens bent, prima. Dat je daar tegen ageert, ook prima. Maar doe dat niet met geweld, met het vernielen van eigendommen van hardwerkende ondernemers die al zwaar geraakt worden door de pandemie. Roepen dat je opkomt voor de horeca vlak nadat je een snackbar en een café aan gort hebt geslagen is hypocriet. Dan ben je dus echt een volslagen debiel.

Dan de vergelijking met de oorlog, met de avondklok toen. En dan de regering neerzetten als fascisten omdat ze de avondklok instellen. Laten we even realistisch zijn: de avondklok is helaas ingezet omdat alle andere, minder zware maatregelen door jullie aan de laars zijn gelapt. Ik heb in mijn stukje over covid-19 en Singapore al geschreven dat de mondkapjes en het afstand houden goed werkt zolang iedereen dat doet. Maar de onderbuikjes, de wappies, en de eigenwijze drollen die nu lopen te rellen zijn ook degenen die die regels negeerden waardoor de tweede Lock down noodzaak werd. Vind ik een avondklok een goede ingreep? Nee, ik snap de redenatie wel, maar ik denk dat er beter haast gemaakt kan worden met de vaccinatie en tot die tijd bijvoorbeeld een mondkapjesplicht zodra je buiten je eigen voordeur komt. Maar goed, ik ga ook geen rotzooi trappen als ik het ergens niet mee eens ben.

Om terug te komen op de oorlog. Door wie kwam Hitler aan de macht? Door de steun van een groep burgers die ontevreden waren. Die zich slachtoffer voelde van joden, van de regering, van alles en iedereen. En gek genoeg zijn dat nu de figuren die lopen te protesteren en te rellen. De PVV en FVD-aanhangers, die de joden hebben ingeruild voor moslims. Die zich onbegrepen voelen. Die alles en iedereen de schuld geven, maar weigeren naar zichzelf te kijken. Het soort mensen dat vloekt en tiert op een flitspaal, terwijl ze toch echt zelf het rechtervoetje te diep indrukte. Dat soort dwazen. Dat zij nu juist vergelijkingen maken met de tweede wereldoorlog is gelijktijdig ironisch maar ook diep triest. Hannie Schaft en andere verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog zouden zich in hun graf omdraaien als ze de huidige situatie zouden zien. 

Als je dan toch een vergelijking wilt maken met een avondklok uit de tweede wereldoorlog, vergelijk het dan met de avondklokken in London en Helsinki. Daar moest iedereen binnen blijven, moesten ramen verduisterd worden om een vijand die dood en verderf zaaide buiten te houden. En dat is wat de Nederlandse regering nu ook doet. Alleen is de vijand nu geen fascistische mof, maar een virus. En dat maakt de zogenaamde vrijheidsstrijders die tegen de avondklok vechten de NSB’ers van de 21ste eeuw. Dat is de enige juiste vergelijking met de avondklok van 1940-1945.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.