Hoe kom je er op?

      Geen reacties op Hoe kom je er op?

Ik kan me echt soms enorm verbazen, en zelfs mijn hoofd breken over sommige uitvindingen. Dan vraag ik me af hoe men dat ooit ontdekt heeft. En dan gaat het niet over logische uitvindingen zoals het oplossen van een probleem want hoe zoiets ontstaat begrijp ik wel. Het ontstaan van een molen bijvoorbeeld, een prachtig staaltje werk, heel indrukwekkend maar die uitvindingen zijn ergens nog wel logisch. Er is een probleem, dus daar gaan we een oplossing voor zoeken. De vraag creëert een antwoord. Nee, het zijn de uitvindingen van dingen waar geen vraag naar was die mij verbazen.

Ik ben de laatste tijd aan het bakken geslagen. Pizza’s, calzone, focaccia, brood. Het is echt een nieuwe hobby. Maar dan denk ik aan hoe zoiets is ontstaan. Er moet ooit, duizenden jaren geleden iemand zijn geweest die heeft gedacht “ik heb dit graan, laat ik dat eens gaan vermalen tot poeder, dan mengen met gist en water, kneden, laten rijzen, en dan bakken”. En dat vind ik dus knap. Omdat het zo onlogisch is, het zijn zoveel vreemde stappen. En waarschijnlijk is het ook in delen ontstaan, maar hoe heeft iemand ontdekt dat je met gist het deeg luchtiger maakt? En wie heeft ontdekt dat je het deeg moet kneden, en hoe lang. En het rijzen onder een vochtige doek. Ik kan echt verbaast staan over zulke dingen.

Natuurlijk zal het niet in 1 stap ontstaan zijn. Het malen van het meel zal wel gedaan zijn om het compacter te maken, en langer houdbaar te maken. Maar dan het toevoegen van gist? En het mengen met water? Wat dacht de eerste persoon die dat deed er mee te bereiken? En wie begon die dikke plakkerige plak te kneden?  En hoe is het rijzen ontstaan, is dat vooraf bedacht of was het een ongelukje dat gekneed deeg door een of andere reden niet gelijk gebakken kon worden? Vragen, vragen. Omdat er zoveel soorten deeg zijn, over de hele wereld, zal het niet slechts 1 persoon zijn geweest die er mee heeft geëxperimenteerd. Meerdere personen hebben dezelfde methodes bedacht. Verbazingwekkend als je er over nadenkt.

Hetzelfde met rijst. Wie heeft er ook bedacht dat je die harde droge korrels ook kon koken in heet water en dat het dan prima eetbaar is vol met voedingsstoffen. Iemand moet dat toch ooit voor het eerst gedaan hebben. En wat dacht je van distilleren, ook dat moet een proefballonnetje zijn geweest van een creatieve geest. En dat proefballonnetje is nu letterlijk een miljardenhandel. Of het raffineren van aardolie. Iemand moet toch hebben gedacht “van deze zwarte drek kunnen we een brandstof maken”. Anyway, ik ga nu de keuken weer in, even een eeuwenoude traditie beoefenen. Deeg kneden voor een heerlijk zelfgebakken brood met zonnebloempitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *