Robocop

      Geen reacties op Robocop

In de krant van onderbuik Nederland, de Telegraaf, stond weer eens een enorm gekleurd stukje over Singapore. En ook nog eens over de wijk waar ik woon, Toa Payoh. Een dystrofie werd het genoemd. Tja, een oude leraar van mij noemde dat krantje dan ook standaard ‘de grale teef’ in plaats van de Telegraaf. 

Anyway, het gaat over een patrouille robot die ongewenst gedrag in de gaten houdt en mensen aanspreekt. Is dat niet wat juist de doelgroep van de Telegraaf aanspreekt? De onderbuik van Nederland zou graag Poelenburg in Zaandam, Rotterdam West en Amsterdam West vol trappen met deze robots. Maar als een ander land het doet, dan is het plots een dystrofie. Goed, hypocratie is ze niet vreemd bij de Telegraaf en dat geldt net zo hard voor de doelgroep.

Robots zijn niet vreemd in Singapore. We hebben op diverse plaatsen robots in food centers rijden waar je je dienblad kwijt kan. We hadden al een robot-hond die mensen aanspoorde om voldoende afstand te houden. En nu hebben we Xavier, die rondrijdt en mensen aanspreekt op ongewenst gedag. Dat is ver verwijderd van een Robocop-achtige dystrofie waarbij een robot zowel judge, jury als executioner is. Het is niets anders dan een mobiele camera, een drone op wielen. En mobiele camera’s kennen we in Nederland ook. Bij grote evenementen, maar ook bij de wisselende snelheidscontroles. Mobiele snelheidscontroles heb ik in Singapore nog nooit gezien. Misschien is het tijd voor de grootste krant van Singapore, Straits Times, om eens een artikel te schrijven over de dystrofie van de mobiele snelheidscontroles in Nederland en hoe de privacy van de Nederlandse autorijders in het geding is met deze apparaten, met de foto’s van trajectcontroles en de camera’s van parkeerbeheer in de grote steden die ook controleren door middel van camera’s in auto’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.