Thaise pompoensoep

      Geen reacties op Thaise pompoensoep

Thais eten, lekker. Ik ben sowieso wel fan van de Aziatische keuken, en ik hou wel van pittig eten ook. Vroeger, toen ik nog vlees at, nam ik ‘s morgens vaak een broodje met salami met chilisaus. Lekker pittig. En nu ik geen vlees meer nuttig gebruik ik nog altijd veel chilisaus, of nog beter, verse pepers. Ieder recept dat ik zie en dan zelf probeer te maken verander ik wel een beetje, en vaak bestaat die verandering uit extra pepers. Helaas kan je in Wormer weinig pepers vinden, dus heb ik ze een tijdje zelf geteeld in de vensterbank en op het balkon.

Ik was in 2005 op vakantie in Singapore en Indonesië. Een Belgische vriend van mij is getrouwd met een Indonesische en ik was met hun mee naar Java. Na een driedaagse tussenstop in Singapore vlogen we naar Jakarta, naar zijn schoonouders. Daar bleven we een paar dagen, toen zijn Philip en ik naar Yogyakarta geweest voor een paar dagen om dan met de kerst weer terug te komen bij Ria d’r familie op de kampong. Ria d’r familie is Christelijk dus kerst was belangrijk, een buurtfeest met een groot buffet, iedereen had iets gemaakt en als je dat gezien had dan lach je je rot om de rijsttafels die je in Nederland krijgt. Ik schepte van alles op en kreeg van diverse kanten “pedis pedis” te horen, wat heet betekent. Ik knik ja, ga aan tafel zitten en voel van alle kanten ogen op me gericht. Ik begin met smaak te eten en iedereen was verrast dat deze ‘bule’ de pittige gerechten zonder problemen kon opeten.

Het kan echter ook fout gaan. Zo was ik vroeger veel actief op forums, en op één van die forums chatte ik vaak met ene Ansje, ook uit de Zaanstreek. Op een gegeven moment trad Scott Henderson op in de Melkweg en daar besloten we heen te gaan, met nog een derde persoon. Scott Henderson is de frontman van Tribal Tech, een fusion jazz band. Je moet er van houden en ik kan het wel waarderen, niet dat ik het dagelijks op zet, maar soms is het fijn

Vooraf zouden we een hapje gaan eten, we kozen voor Thais en togen naar Restaurant Bird op de Zeedijk in Amsterdam. Niet de snackbar Bird die er recht tegenover zit, maar het restaurant. Ik bestel een soepje plus een hoofdgerecht maar bij de soep ging het mis. Ik wist uit ervaring dat ik pittig kon hebben, maar ik koos voor veilig dacht ik, dus geen soep met drie pepertjes op de kaart, ook niet met twee pepertjes maar een soepje met slechts één peper. Er ging iets mis in de keuken denk ik want op het moment dat ik een lepel soep naar binnen werkt vraagt Ansje “gaat het wel goed?”. Ik werd rood, ik begon te zweten, ik klokte mn grote glas bier naar binnen. Man man man, dat was me toch een pittige soep, dat was echt geen één peper soepje. Van het hoofdgerecht heb ik niets geproefd, ik heb het wel gegeten maar mijn smaakpapillen waren verbrand en ik heb maandenlang geen Thais meer durven te eten.

Deze soep is echter niet zo verschrikkelijk pittig, wel enorm lekker. En simpel thuis te maken, ook in Nederland. Je hebt nodig:

– 2 el olijfolie
– 1 teentje knoflook
– 4 sjalotjes
– 2 kleine rode pepertjes
– 1 el citroengras
– 500 ml groentebouillon
– 500 g flespompoen
– 1 aardappel
– 1 blikje kokosmelk
– 1 el verse basilicum
– 1 bakje tauge (optioneel)

Je schilt de pompoen en de aardappel en snijdt ze aan blokjes. Snij ook de sjalotten, knoflook en peper aan stukjes en de citroengras. Gebruik alleen het witte gedeelte. Je kan jezelf er ook makkelijk vanaf maken een een potje gemalen citroengras kopen van Conimex, als je het kunt vinden tenminste, niet iedere winkel verkoopt het.

Verhit de oleie en de boter, fruit de knoflook, de sjalotjes, pepertjes en het citroengras aan. Voeg daarna de groentebouillon toe en breng het aan de kook. Dan mogen de pompoenblokjes en de aardappel erbij en laat dat twintig minuten pruttelen. Pureer daarna de soep, voeg de kokosmelk en eventueel de taugé toe. Schep in een kom, sprenkel er wat gescheurde basilicum overheen en smullen maar. Je zou er ook eventueel wat seroendeng of sesamzaad over kunnen sprenkelen, vooral dat laatste vind ik er lekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *