Chocoswirl Banoffee taart

      Geen reacties op Chocoswirl Banoffee taart

Een van de websites waar ik veel inspiratie vandaan haal voor mijn vegetarische en vegan maaltijden is Bosh, twee Britten die heerlijke recepten koken en bakken. En toen ik hun Banoffee Pie zag dacht ik ‘jaja dat ziet er zo makkelijk uit, wedden dat het niet makkelijk is’ en dat was gelijk een uitdaging ook.
SwirlPie-Image-Letterbox
De 75ste verjaardag van mijn vader, afgelopen maandag, was de perfecte aanleiding om deze taart eens te proberen te maken. Ik had nog bladerdeeg in de vriezer die gebruikt moest worden voor ik emigreer, bij de toko had ik de gecondenseerde kokosmelk gevonden, pecannoten en bananen op de markt gehaald dus aan de slag.

Wat heb je nodig voor deze taart? Allereerst een taartvorm, twee plakken bladerdeeg, twee kleine blikjes of één groot blikje gecondenseerde kokosmelk, acht bananen, 100 gram pecannoten, wat maizena, wat kaneel en een snufje zout, wat bruine suiker wat cacaopoeder en wat vanille extract.

Een dag, of een paar dagen voordat je de cake gaat maken zet je een grote pan water op, stop daar het blik of de blikjes gecondenseerde kokosmelk in en kook dat, in het blik, voor twee uur en laat het af koelen. Op de dag van de taart maken zelf vet je de bakvorm in, heel lichtjes, en daar maakte ik de fout. Allereerst had ik geen bakvorm dus gebruikte ik een te hoge ronde ovenschaal die ik ook nog eens met teveel olie insmeerde.

Rol dan een rol bladerdeeg uit en bestrooi deze met een laagje bruine suiker en cacaopoeder. Rol de rol daarna in de lengte op, zo strak mogelijk en snij deze dan in rolletjes van ongeveer een halve centimeter. Leg deze rolletjes in de taartvorm en druk ze voorzichtig aan tot het één geheel is, maar zodat je nog wel de ‘swirls’ ziet. Niet alleen de bodem, maar ook de zijkanten van de taartvorm moeten bedekt zijn. Daarna mag er een vel bakpapier in, en een laag keramische bakbonen. De bodem mag dan een kwartiertje in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Terwijl dit in de oven staat kan je de vulling mengen. Schil de bananen en snij ze in stukjes van een paar centimeter. Gooi er een snufje zout, drie eetlepels maizena, een halve theelepel kaneel, een halve theelepel vanille extract overheen en meng alles goed. Daarna mogen de pecannoten en de gecondenseerde kokosmelk erbij en mag alles goed gemengd worden.

De tweede rol bladerdeeg mag net als de eerste van een swirl voorzien worden, maar leg de stukjes daarna op een vel bakpapier, leg er een vel overheen en rol er met een deegroller overheen zodat het weer één vel wordt, maar nu met een motief. Ik was ondertussen gedemotiveerd doordat de bodem niet lukte zoals ik hoopte, door een verkeerde schaal en door een teveel aan olie, dus ik heb dit overgeslagen. Als de vulling in de taart zit mag deze laag bladerdeeg over de taart heen, snij de randjes weg en druk het goed dicht met een vork, iets wat in mijn geval ook niet ging. Daarna mag de taart nog drie kwartier in de oven en voila.

Door de problemen met de olie en de verkeerd ovenschaal, bij gebrek aan een taartvorm, zag mijn baksel er niet zo mooi uit, maar de smaak was wel erg lekker. Ik ga het, zodra ik in Singapore zit en de juiste materialen heb, zeker nog een keer proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *