Vegan goulash

      1 reactie op Vegan goulash

Vroeger, toen videotheken nog bestaansrecht hadden en ik nog bij mijn ouders thuis woonde, was ik vaste klant bij de videotheek en zodra er een nieuwe film van Jack Nicholson verscheen keek ik die. En toen het downloaden van TV series in zwang kwam, keek ik graag naar de serie 24, waarin Kiefer Sutherland het karakter Jack Bauer speelt. Ook heb ik een zwak voor Jack Black, zowel als acteur en als zanger al hoop ik nog altijd dat hij eens een serieus rockalbum gaat maken in plaats van het schijtlollige werk wat hij nu met Tenacious D doet, ik denk namelijk dat hij dat echt kan. Er is ook een periode geweest waarin in veel van de surfmuziek van Jack Johnson draaide, en de White Stripes plus het andere project The Raconteurs van Jack White kon ik ook goed waarderen. Maar de Jack die alle andere Jacks doet verbleken is toch wel Jack Fruit, oftewel jackfruit. Een grote Aziatische vrucht waar ik graag mee kook, zie mijn receptenpagina voor meer jackfruit recepten.

Om nu weer een keer barbecue pulled jackfruit te maken vond ik wat saai, zelfs al kan je variëren met brood, wraps of op pizza dus ging ik op zoek naar een ander recept. En dat vond ik in de vorm van goulash via deze site alleen heb ik het recept wel aangepast aan de gedroogde kruiden die ik in mijn voorraadkast had staan. Ik was altijd gek op goulash, ik ben echt een paprika verslaafde, dus ik was heel blij dat ik dit recept tegen kwam maar heb het wel wat aangepast aan de voorraad in mijn voorraadkastjes qua specerijen en kruiden. Mijn maatje Peter zou komen eten, hij is geen pasta liefhebber dus de klassieke combinatie van bij mijn ouders thuis, goulash met macaroni, was geen optie dus heb ik er aardappeltjes bij gebakken in de oven.

Wat heb je nodig? Wat olie om te bakken natuurlijk, een ui, twee teentjes knoflook, een blik groene jackfruit op pekelwater (brine), drie paprikas, een blikje tomatenpuree, een blik tomatenblokjes, een bouillonblokje, wat water, paprikapoeder, een theelepel kurkuma, een snuf gemalen peper, een snuf zout, scheutje sojasaus, wat agave siroop, twee laurierblaadjes en gedroogde kruiden naar smaak.

Snij de knoflook en de ui en bak die in een stevige pan met dikke bodem tot ze glazig zijn. Spoel de jackfruit om en laat het uitlekken. Snij de paprika in blokjes. In een tweede pan, die ook op een halfhoog vuur staat, gaat wat olie en de uitgelekte jackfruit. Daar mag dan wat paprikapoeder bij, net als kurkuma, wat gemalen peper en een snufje zout. Dit moet even droog bakken, waardoor de jackfruit straks wat makkelijker in stukjes uiteen valt en de draadjesvlees structuur krijgt.

De tomatenpuree mag bij de knoflook en ui, en dat mag even meebakken zodat de zurige smaak verdwijnt. Daarna mag er wat sojasaus en een flinke eetlepel agave siroop bij de jackfruit. Laat dit nog even bakken en gooi dan de paprika bij de tomatenpuree. Daarna mag ook de jackfruit bij het groentemengsel gevoegd worden. Daarna mogen de tomatenblokjes erbij, met het bouillonblokje en net genoeg water om alle groente te bedekken. Ik gooide er toen gevriesdroogde kruiden bij zoals laurier, basilicum, oregano en peterselie maar je mag de kruiden gebruiken die je zelf lekker vind. Dit laat je even lekker sudderen tot het wat inkookt, en je hebt een heerlijke goulash die zelfs een fervente vleeseter om meer doet vragen.

Zoals ik al schreef, ik miste goulash echt sinds ik vegetariër ben, maar die tijd is over. Jackfruit goulash is fantastisch.

1 gedachte over “Vegan goulash

  1. Beatrijs Douma- de Kok

    dank je wel, ik maak draadjesvlees met kerst en deze variant voor de veggies…. ik weet zeker dat het lekker wordt. Duidelijk recept. Groetjes Beatrijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.