Vegan kazen, drie stuks

      Geen reacties op Vegan kazen, drie stuks

De enige waarom ik vegetariër ben, en geen vegan, is kaas. Eieren eet ik niet, melk drink ik niet, zelfs geen chocolademelk, geen vlees en geen vis natuurlijk, maar kaas, daar kan ik echt niet vanaf blijven. Nu eet ik het wel minder dan vroeger, maar helemaal van de kaas af, dat lukt niet.

Nu zullen de vegans die dit lezen wel zeggen dat het zwak is, en dat er veganistische alternatieven zijn, maar de vegan kazen in de Goudse stijl en cheddar stijl vind ik echt niet te hachelen. Voor parmezaanse kaas, voor Franse kaasjes, feta en voor ricotta zijn er wel alternatieven, en ik moet zeggen, die maak ik regelmatig waardoor ik deze al vervangen heb voor plantaardige versies, maar mijn Edammertje, daar is geen alternatief voor.

Morgen ga ik weer wat kaasjes maken, omdat ik woensdag visite krijg. Mijn kat kan niet mee emigreren en via facebook bood een streekgenote aan om Mitsy te adopteren. We raakten in gesprek over muziek, een concert van The Pilgrims in De Melkweg, toen bleek dat we beide vegetariër waren en ook in dezelfde facebook groep zaten, daar las ze het verhaal over mijn emigratie, mijn kat en zodoende. Maar goed, ik ga dus wat kaas maken voor woensdag, en een heerlijke jackfruit wrap, maar dat recept staat al online. En op mijn oude blog had ik wat kaas recepten staan, mooie gelegenheid om die naar dit blog te verhuizen.

Vegan Parmesan

Dit is het simpelste recept van de drie recepten die ik hier ga posten. Dit is namelijk een kwestie van 150 gram ongebrande cashewnoten, drie theelepels edelgist, driekwart theelepel zeezout en een kwart theelepeltje knoflookpoeder in een food processor stoppen, even malen en klaar.

Vegan Camembert

Voor de vegan camembert heb je een kop cashewnoten nodig die je een nachtje laat weken in water. Daarnaast heb je een teentje knoflook nodig, twee theelepels tapiocameel, twee theelepels zout, anderhalve theelepel edelgist, twee theelepels appelcider azijn en 200ml warm water. Daarnaast heb je ook nog drie in pijltjes gesneden teentjes knoflook, een paar twijgjes rozemarijn, wat olijfolie en een snufje peper nodig voor de afwerking.

De cashewnoten mogen met het meel, het teentje knoflook, het zout, water, azijn en de edelgist in een blender tot het een dikke vloeistof wordt. Verwarm het in een sauspan tot het dikker wordt. Daarna mag het in een kleine bakvorm, bekleed met bakpapier, en duw dan de stukjes knoflook en rozemarijn in de kaas, sprenkel er wat olijfolie en wat peper op en stop het 20 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Warm serveren is het lekkerste. En de kaas is ook prima te gebruiken voor een veganistische mac & cheese, waarbij de vegan parmesan ook gebruikt kan worden.

Vegan gerookte cashew kaas

Dit is een kaas op basis van cashewnoten die niet gebakken hoeft te worden. Met 150 gram geweekte cashewnoten, 40 gram edelgist, een theelepel gerookte paprika, een theelepel ahorn (maple)siroop, een theelepel agar agar, een teentje knoflook, een kwart theelepel kurkuma, een kwart theelepel cayenne peper, 350ml water en een snufje zout maak je deze heerlijke kaas.

Hoe dan? Heel simpel. Gooi alles, behalve de agar agar en de helft van het water, in een blender en maak er een mooie gladde substantie van. Doe dan de rest van het water en de agar agar in een pannetje en laat dat een minuut of vijf pruttelen. Blijf wel constant roeren om klonten te voorkomen. Haal de pan daarna van het vuur, gooi het cashewmengel erbij, roer het goed door. Stop het dan in een vorm, zoals een met bakpapier bedekte soepkom, en laat het een paar uur afkoelen en opstijven in de koelkast. De kaas is dan een dag of drie houdbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.