Wandelen

      1 reactie op Wandelen

Wandelen. Toen ik nog in Wormer woonde wandelde ik veel. Als het weer het toeliet dan ging ik wandelen. Gewoon om lekker bezig te zijn, en dat er ook nog wat kilos aan lichaamsgewicht vanaf ging was mooi meegenomen. 13 kilo in de eerste 13 weken na het begin van het wandelen. Maar dat was niet de hoofdoorzaak. Ik wilde gewoon meer bewegen.

Ik had verschillende rondjes, maar meestal begon het bij het zwetpad. En dan via de poolboerderij verder. Soms de hele veerdijk over, soms Oost Knollendam in. Of de andere kant op, via het zwetpad, Roerdompstraat richting Jisp. Een ander favoriet rondje was via Zaandijk naar de Zaanse Schans, en dan via de Enge Wormer terug. Ook ben ik diverse keren naar Zaandam en terug gelopen, en zelfs een paar keer van het centrum van Amsterdam terug naar Wormer. Ruim 20 kilometer, met het pontje over en gaan. Heerlijk.

Sinds ik naar Singapore ben verhuist is dat wandelen eigenlijk ongemerkt afgelopen. Geen tijd, de klamme warmte, en andere redenen. Maar toen ik eind november een dag flink had gelopen keek ik op mijn iPhone Health. En zag dat mijn gemiddelde aantal stappen voor 2019 bizar laag was. 4750 stappen gemiddeld per dag, over het hele jaar gemeten. Dat was schrikken, dus besloot ik om het gemiddelde nog iets op te krikken voor eind december. Nu dacht ik dat de 5000 gemiddeld iets te veel was gevraagd vanwege de enorme achterstand, maar eigenlijk zonder veel moeite lukte het me om toch nog op 5015 te eindigen. En het vuur was aangewakkerd.

Ik heb mezelf toen voorgenomen om iedere dag op 6:30 op te staan en voor het ontbijt nog een flinke wandeling te maken. Mijn gemiddelde van 2019 moet het minimum zijn van wat ik per dag loop, dus 5000 stappen. En gemiddeld wil ik op 7000 stappen per dag uitkomen, 49.000 per week. En zo gedaan, iedere ochtend gaat de wekker, iedere ochtend ga ik wandelen. En zo ben ik de buurt beter leren kennen. Maar mijn favoriete wandelingen zijn toch wel naar MacRitchie Reservoir, op zo’n 2 kilometer hier vandaan. Een prachtig natuurgebied. En langs het meer ligt een boardwalk, zodat je mooi van het waterleven kunt genieten. Grote varanen, schildpadden en grote vissen zie je door het kraakheldere water aan je voorbij gaan. Prachtige vlinders komen voorbij. Tropische vogels hoor en zie je. En regelmatig loop je plots tussen een groep apen, die totaal niet bang zijn. Je kan ze tot op een meter naderen.

De ronde begint dan bij die boardwalk, en terug door het bos. Over een kronkelend pad, met flinke hoogteverschillen. Met de klamme werkte zorgt dat voor een enorme hoeveelheid transpiratie. En dus wandel ik vanuit MacRitchie richting huis, maar met een tussenstop bij de coffeeshop (wat wij hier coffeeshop noemen zou in Nederland een foodcourt heten). Daar ontbijt ik dan en tank ik vocht bij. Sinds ik hier woon is mijn standaard order altijd 2 glazen ice lemon tea. Maar door het vele wandelen veranderd ook mijn smaak. Dat vind ik nu te zoet, dus drink ik alleen nog maar water. En het verder uitbannen van suiker zal ook weer een positief effect hebben op mijn gewicht verwacht ik zo. Al is het nu net als een paar jaar terug, gewichtsverlies is niet de reden van het wandelen, maar het is wel mooi meegenomen.

Oh, en mijn gemiddelde? Voor januari ligt dat nu dik boven de 12.000. Dus dat gaat meer dan goed. Maar ik merk ook een mentaliteitsverandering. Voordat ik dit scheef heb ik 8500 stappen gedaan. En dat is boven mijn minimum van 5000. Boven mijn gewenste gemiddelde van 7000. Vorige maand zou ik tevreden zijn met dit aantal. Maar nu? Ik ben de rest van de dag aan huis gebonden omdat er een paar verschillende dingen afgeleverd gaan worden. En omdat de familie komt voor het traditionele Lo Hei Chinees nieuwjaar diner bij ons thuis. Anders was ik nog even lekker een gaan stukje wandelen, nog ff een paar duizend stappen erbij. 8500 is niet genoeg. Grote kans dat ik later dit jaar mijn minimum aantal stappen en mijn gewenste gemiddelde nog wel omhoog bij ga stellen. Lekker. Sommige van mijn wandelingen staan ook op ‘map my walk’ overigens.

En nu wat foto’s van MacRitchie Reservoir:

1 gedachte over “Wandelen

 1. Elsa op 't Holt

  Goedemiddag vanuit Nederland hier!
  Ik realiseer mij ineens dat ik al een tijd geen leuke verhalen of informatieve verhalen heb ontvangen!
  Is alles goed daar met jullie en jou?
  Ik hoop van wel.

  Hier is het land, redelijk lam gelegd vanwege de Coronacrisis.

  Hoe is dat bij jullie?

  Met lieve groet.
  Een van je fan’s

  Elsa op ‘t Holt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *