PR status

      Geen reacties op PR status

Sinds ik verhuisd ben naar Singapore woon ik hier met een ‘long term visitor’ status. Dat is een verblijfsvergunning die ieder jaar opnieuw verlengd moet worden, en waarbij je een sponsor nodig hebt. In mijn geval, en alle gevallen waarbij de buitenlander getrouwd is met een Singaporese partner, is de partner de sponsor en is de LTVP status vrijwel zeker. Het eerste jaar duiken ze een beetje in je verleden, en daarna is het jaarlijks verlengen. Alleen geeft het weinig zekerheid, en ben je ieder jaar een dag kwijt aan het verlengen.

Qua zekerheid bedoel ik onder andere dat wanneer er onverhoopt iets met Cindy zou gebeuren, ik geen enkel recht heb. Ik ben mijn sponsor kwijt. En op mijn LTVP status heb ik ook geen enkel recht op de woning ondanks dat het een koopflat is. Het valt namelijk onder de HDB regeling (huis gekocht van de overheid) en alleen Singaporezen en mensen met een PR status (permanent resident) kunnen eigenaar zijn van zo’n HDB flat. Zo zijn er nog wel een paar voordelen aan PR status, zoals pensioenopbouw via het CPF fonds. Daarbij gaat 20% van je salaris in een pensioenpot waar je ook je hypotheek van kan betalen, plus een deel van je medische kosten. De werkgever moet daar dan ook nog eens 10% bij storten waardoor het bedrag vrij rap op kan lopen. Met mijn LTVP status is meedoen aan CPF onmogelijk.

En dus heb ik de beslissing genomen om PR te worden. Dat is een lang en intensief traject waarbij er goed naar je verleden en je mogelijke waarde voor de samenleving in Singapore wordt gekeken. Er is ook een maximum hoeveelheid aanvragen die de overheid goedkeurt, gebaseerd op afkomst, leeftijd en meer factoren. En daarbij kan covid wel eens een wildcard worden, het aantal aanvragen is dit jaar historisch laag, waardoor de kans dat de boel wordt goedgekeurd hoger is.

Ik heb een gespecialiseerd bureau ingeschakeld die me daarbij helpt met het schrijven van een brief, ze helpen me met de hele papierwinkel. Ik heb ook een aantal aanbevelingsbrieven van vrienden en relaties hier in Singapore. Het is nu wachten op mijn geboorte akte vanuit Nederland, en dan gaan we de aanvraag indienen. Spannend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.