Franse uiensoep

      Geen reacties op Franse uiensoep

Een maand of 6 geleden begon Cindy over uiensoep. Daar had ze eens iets over gelezen, maar ze had het nooit gegeten. Nu moet ik eerlijk zijn, het was voor mij ook zeker twintig jaar geleden dat ik het had gegeten, en gemaakt had ik het nooit. Maar als mijn vrouw iets wil, dan doe ik mijn uiterste best om het voor elkaar te krijgen. Eerst online op zoek naar ovenvaste soepkommen, en na een beetje speurwerk vond ik ze op Shopee of Lazada, zeer populaire online shops. Aliexpress in het klein zeg maar. Mooie blauwe, ovenvaste soepkommen met steel. En dus bestelde ik er 2, want Aqila gaat nooit van haar leven uiensoep eten. Die gruwelt van uien.

Die kommen stonden al bijna een half jaar in de kast, ongebruikt. Vrijdag had ik boodschappen gedaan voor de hele week, en ik had een net uien meegenomen. Thuisgekomen zag ik dat we nog een net hadden, en dan weet ik dat er commentaar gaat komen van Cindy dat ik eerst moet kijken voor ik ga kopen. Terecht, want door de temperatuur hier blijven dingen minder lang goed als in Nederland. Dat bracht het idee van uiensoep weer terug. 

Een manager van een oude baan van Cindy opende zondag een stalletje in een hawker center en we waren uitgenodigd. Dus zondagochtend naar Holland Village voor nasi lemak, waarna Cindy naar haar werk ging en ik nog even snel naar de supermarkt kon voor een fles witte wijn. En daarna de keuken in, voor uiensoep en om eten voor de rest van de week te koken. Een stoof met kikkererwten (recept volgt later deze week), romige champignonsoep, currysaus en barbecuesaus. Maar dus ook knoflookaardappeltjes en uiensoep voor het diner.


Ingrediënten:

700 gram uien, dat komt neer op een net
Wat olie of boter
Beetje tijm, vers is het hier niet te vinden dus ik gebruikte gedroogde tijm
Zout
Witte peper
250 ml witte wijn
Stokbrood
Beetje geraspte kaas (in mijn geval cheddar mozzarella mix
1 ½ liter groente bouillon

Bereiding:

snij de uien aan ringen en bak ze met de tijm, wat zout en wat peper in 10 minuten op een laag vuur tot ze mooi bruin beginnen te worden. Voeg daarna de witte wijn toe en laat dit even pruttelen. Voeg daarna de bouillon toe en laat dit een kwartiertje pruttelen. Voeg nog wat peper en zout toe naar smaak.

Ondertussen snij je een paar plakjes brood en rooster deze even. Schep de soep in een kom, leg er een sneetje van het geroosterde brood bovenop en besprenkel ruim met kaas. Zet dit 10 minuten in de oven op grilstand zodat de kaas mooi smelt en een korst vormt. Eet smakelijk.

(foto boven het artikel komt van 24 kitchen, net als het recept al heb ik het iets aangepast ivm de beschikbaarheid van de kaas hier in Singapore, en ik gebruik groentebouillon in plaats van runderbouillon).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.