Nog minimaal 3 jaar Singapore

Ik ben in oktober van 2018 vertrokken uit Nederland, en het eerste half jaar verbleef ik op een toeristenvisa. Daarna heb ik mijn eerste LTVP gehad, een long term visitor pass. Dat is een verblijfsvergunning voor een jaar. Deze heb ik in 2020 verlengd, dat kan online maar je moet dan toch fysiek een pas ophalen en het maakt niet uit hoe laat je een afspraak hebt, het loopt altijd uit zelfs als je ’s morgens onchristelijk vroeg aan de beurt bent.

Vorig jaar heb ik de aanvraag vanuit Nederland gedaan omdat ik voor de begrafenis van mijn vader in Wormer was. En zodra ik uit mijn quarantaine kwam in Singapore kon ik mijn nieuwe LTVP ophalen. Ondertussen ben ik bezig met een aanvraag voor een PR status, dat staat voor Permanent Resident. Die geldt 5 jaar en je krijgt extra rechten. Zo kan je een HDB kopen als je een PR status hebt, dat zijn goedkopere woningen die alleen voor Singaporezen en PR statushouders zijn. Nu heb ik daar niets aan omdat ik daar al woon, en als echtpaar mag je maar 1 HDB hebben. Maar zodra ik PR ben kan ik me inschrijven op mijn eigen adres als mede-eigenaar in plaats van ‘bewoner’. En als PR heb je ook recht op pensioenopbouw. 10 % van je salaris wordt ingehouden en gaat in een potje, de werkgever stort daar 15% bovenop en de overheid beheert dat met een gegarandeerde rente. Boven een bepaalde leeftijd krijg je dat geld langzaam terug.

Maar goed, die aanvraag loopt nog, en dus moest ik mijn LTVP weer verlengen. En dit keer kreeg ik ongevraagd een LTVP+. Die is 3 jaar geldig en komt ook met een voordeeltje. De overheid hier heeft een “life long learning” programma, en die cursussen zijn ook beschikbaar voor LTVP+ houders. Voor Singaporezen en PR zijn ze gratis, LTVP+ houders betalen een kleine bijdrage, dus binnenkort ga ik eens kijken of er een cursus is waar ik interesse in heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *