Vier BBQ Pulled Jackfruit recepten

Jackfruit, ik heb al eerder iets over deze prachtige Aziatische vrucht geschreven en op mijn oude blog, die ik langzaam offline aan het halen ben, heb ik zelfs meerdere recepten gepost met verschillende bereidingen, uit de oven en uit de pan. En ik beloof, eenmaal in Singapore zal ik eens een filmpje maken met verse jackfruit, wat toch weer een andere bereiding nodig heeft.

jackfruit.jpg
Jackfruit is een grote stekelige vrucht uit Azië en is qua structuur een perfecte vervanger voor ‘pulled pork’ of draadjesvlees. Nu ben ik altijd een fan geweest van het eerste dus een goeie vegan vervanger was mooi meegenomen. Verse jackfruit zal je in Nederland niet snel vinden maar in de toko is het in blik makkelijk verkrijgbaar, let wel op dat je de juiste koopt, jonge jackfruit in brine en niet die op siroop want die is veel zoeter.

Ik heb jackfruit in diverse gerechten verwerkt, niet eens alle gerechten hebben mijn blog gehaald maar ik zal hier vier verschillende dingen laten zien, waarbij de eerste twee qua bereiding hetzelfde zijn, alleen voor de ene gebruikte ik wraps en bij de andere een pistolet.


Wat heb je nodig? Een blik jackfruit op brine, 200ml barbecue saus, theelepel gerookte paprika, theelepel gemalen chili, wat olie en wat zout. Maar je kan natuurlijk ook experimenteren met andere kruiden en je eigen twist geven aan dit gerecht.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Trek de jackfruit met behulp van twee vorken uit elkaar tot het een pulled pork structuur heeft en meng het dan met de helft van de barbecuesaus, de olie en de kruiden. Dat mag dan 20 minuten de oven in, als het uit de oven komt mag de rest van de barbecuesaus er bij, goed mengen en klaar.

Voor de vegan knoflooksaus heb ik een paar scheppen Remia Mayolijn vermengt met fijn gesneden knoflook en wat bieslook, simpel en lekker.

Beleg dan een wrap of een pistolet met wat vegan knoflooksaus, wat groen naar keuze zoals ijsbergsla, mini romaine, tomaat, komkommer, augurk, geraspte wortel of wat je maar lekker vind. Schep daar de pulled jackfruit op en eet smakelijk.

Wat ook lekker is, is een pizza met de pulled jackfruit. Ik gebruik daarvoor de vegan kant en klare pizzabodem van Tante Fanny. Deze rol ik uit en bak ik heel even in een voorverwarmde oven voordat ik de bodem beleg. Daarmee wordt de bodem krokant in plaats van zompig.

Daarna trek ik de jackfruit met vorken uit elkaar en meng het met gemalen chilies, gerookte paprika en barbecuesaus. Dan gaat het op de pizza samen met halve ringen rode ui, geraspte knoflook, stukjes paprika en wat andere groente, net wat ik in huis heb, en dan gaat er kaas overheen, voor vegetariërs is dit prima, vegans kunnen natuurlijk plantaardige smeltkaas gebruiken. Dan gaat het de oven in volgens de aanwijzingen op de verpakking van de pizzabodem, beetje knoflooksaus erbij en het is heerlijk smikkelen. Zelfs fervente vleeseters zullen hier van smullen.

Zit je dit te lezen en denk je ‘ik wil dit ook proberen, maar ik heb geen oven’ wees niet getreurd. Het kan namelijk ook in de pan gemaakt worden, sterker nog, dat heeft eigenlijk mijn voorkeur omdat je meer bij kan sturen tijdens het proces door halverwege nog wat bij te kruiden of was saus toe te voegen. En in plaats van gemalen chili kan je verse chili gebruiken, wat toch een andere smaak heeft.

Wat heb je nodig? Een hapjespan of een grote koekenpan of wok. En dan natuurlijk de jackfruit, 200ml barbecuesaus, een rode peper, een rode ui, twee teentjes knoflook, gerookte paprika, wat olie en wat zout.

Zet de pan op met wat olie en bak de gesnipperde ui, de fijn gesneden peper en de knoflook even aan. Gooi daarna de jackfruit, zonder deze eerst te ‘pullen’, de kruiden en een deel van de barbecuesaus er bij. Laat dit op een medium vuur pruttelen, voeg eventueel zout, meer saus of meer kruiden toe als je dat nodig vind na het proeven. Na een kwartiertje of twintig minuten kan je de jackfruit heel simpel uit elkaar trekken door er alleen maar op te drukken met een vork of een lepel. Dan is het klaar. Daarna kan je het op een wrap doen, op een broodje, bij taco’s of serveren bij rijst.

Heb je nog goeie tips voor mij, een variatie op mijn recept, dan hoor ik het graag. Zelf zit ik te denken aan een jackfruit hachee, dat moet volgens mij ook heerlijk zijn. Misschien leuk voor een nieuwe video als ik eenmaal in Azië woon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.