Peper

      Geen reacties op Peper

Ik eet best pittig, voor een West Europeaan. Ik drink bij wijze van spreken sweet chilisaus bij het ontbijt, want met 2 flessen per maand red ik het niet. En in al mijn recepten zitten wel één of meerdere pepertjes. Ook in 2005 in Indonesie verbaasde ik de familie van mijn maatje Philip dat ik zonder problemen met de pot mee at en ondanks hun waarschuwingen dat iets heel pittig was gewoon opschepte en mijn bord keurig leeg at.
blog peper.jpeg
Maar er is iets gebeurd, of het eten hier is veel pittiger geworden of mijn tollerantie is in de loop der jaren toch veranderd en afgenomen. En ik zal dus flink moeten ‘trainen’ om weer op niveau te komen. Gisteren had mijn lieve vrouw Cindy een heerlijke veganistische curry gemaakt die zij maar wat flauwtjes vond en voor mij tegen de bovenkant van lekker aan zat. En eerder deze week aten we Mala Hotpot, een Chinees gerecht wat momenteel erg populair is in Singapore, terecht overigens, en we kozen voor de mildste variant die ook mijn bovengrens wel aantikte.
blog mala.jpeg

De bovenstaande foto heb ik van internet geplukt en bevat vlees, mijn mala was natuurlijk veganistisch. Het voordeel van mala is dat je de ingredienten zelf kunt uitzoeken, het wordt dan ter plekke geroerbakt in de mala saus. Ik kies altijd voor diverse groente, lotuswortel en gebakken tofu. Die gebakken tofu is erg luchtig en neemt de saus geweldig op. Los dus dat de tofu op zich lekker is, met de pittige saus is de combinatie helemaal een feestje in je mond.

In Europa is mala nog niet bekend, maar wat niet is kan nog komen. Het is een saus gemaakt van plantaardige olie waarin urenlang diverse pepers, waaronder de pittige Sichuan pepers, en specerijen als kardemom, steranijs, knoflook, venkel, kruidnagel en kaneel worden gebakken waardoor al deze smaken goed in de olie trekken. Die olie wordt dan weer gebruikt om je ingredienten in te roerbakken en als saus voor je totale gerecht. Het gerecht heeft zoveel diepte, zoveel smaak en zoveel pit, geweldig gewoon. Op internet zijn er wel recepten te vinden hoe je het kunt maken, dus ben je een keukenprins(es) en wil je het eens proberen, geloof me, je wordt verliefd op het product.

Chili is hier sowieso veel normaler dan in Nederland. Als je hier naar de McDonalds, Burger King of KFC gaat kan je niet kiezen voor mayonaise bij je patatje, maar kan je gratis en voor niets, chilisaus en/of ketchup pompen. Gratis lukt sowieso al niet bij deze ranzige restaurants in Nederland, en geen mayonaise is ook ondenkbaar in ons kikkerlandje. Dus voor ik definitief vertrek moet ik maar een paar potten van mijn favoriete, 100% plantaardige Remia Mayolijn inslaan en meenemen naar Singapore want ik blijf natuurlijk een Nederlander, en een patatje zonder mayo is geen patatje.

blog remia.jpg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.