Roerbak met rijst en tofu

      Geen reacties op Roerbak met rijst en tofu

Dit is een recept dat ik zelf heb bedacht, al in mijn omnivoren tijd maar toen met kip in plaats van tofu. Toen ik stopte met vlees eten heb ik de kip vervangen door gebakken tofu, wat net zo lekker is, misschien nog wel lekkerder, maar vooral gezonder, beter voor het milieu en beter voor de kip die er niet voor hoefde te sterven. Daarnaast wordt er regelmatig kip teruggeroepen door de supermarkten terwijl ik nog nooit van een terugroepactie voor tofu heb gehoord, dus het risico op voedselvergiftiging ligt ook nog eens vele malen lager.

We beginnen met de tofu, een pak stevige tofu die je laat uitlekken tussen twee theedoeken met een flink gewicht er op. Als dat gedaan is snij je het in blokjes. Dan gaat de marinade er over heen die bestaat uit twee eetlepels verse koriander of peterselie in kleine stukjes gesneden, twee theelepels olijfolie, een theelepel gedroogde oregano, en halve theelepel chilisaus, een halve theelepel chilipoeder, een kwart theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel zout en een kwart theelepel gemalen komijn. Meng dit, stop de tofu er in en laat marineren in de koelkast voor minimaal een half uur, maar langer is beter.
roerbak1
Snij dan de groente, en dat is veel, namelijk een paksoi (bewaar de stelen en het blad in aparte bakjes), drie rode en drie gele paprika’s in dunne repen gesneden, een rode ui in kwart ringen, twee wortelen in kleine stukjes, een bos bosuitjes in stukjes van een centimeter, een rood pepertje, een geel pepertje, een stukje gember, een teentje knoflook en een stukje citroengras. Bij dat laatste smokkel ik en gebruik ik een potje.
roerbak4
Zet een pak met rijst op, kook dat volgens de aanwijzingen op de verpakking.
roerbak6
Bak de knoflook, gember eb de ui op en roerbak alle groente met uitzondering van de paksoi bladeren in wat olie, arachideolie past goed bij dit gerecht. Je kan eventueel wat ketjap gebruiken voor de kleur en om de groente op smaak te brengen.  Bak ondertussen in een andere pan de tofu lekker bruin en gooi dat bij de groente, samen met de paksoi bladeren en een handje cashewnoten. Bak dit nog een minuutje op en het is klaar.

roerbak7

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.